Skupština BPK podržala

Porodilje u Goraždanskom kantonu dobijat će naknadu u iznosu od 1.000 KM

Aida Obuća-Džaferović, premijerka BPK

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde jednoglasno je usvojila Zakon o socijalnoj zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom kojim će, između ostalog, biti regulisana i naknada porodiljama u iznosu od 1.000 KM.

VEZANI TEKST - Sve majke u TK tokom porodiljskog odsustva primat će najmanje 1.000 KM mjesečno

Njegova primjena će početi u roku od osam dana, a sredstva za implementaciju zakona omogućena su kroz usvajanje rebalansa Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde za 2022. godinu.

Zakonom se omogućava pravo na novčane naknade u iznosu od 1.000 maraka nezaposlenim porodiljama koje imaju minimum godinu prebivalište na području Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, kao i zaposlenim porodiljama čija je plaća manja od 1.000 maraka, kojima će biti nadomještena razlika u iznosu kako bi se svim majkama omogućila minimalna naknadu u tom iznosu.

 

VEZANI TEKST - Vlada utvrdila zakon: Od 1. septembra porodiljske naknade u ZDK 1.000 KM mjesečno

Zakon će doprinijeti postizanju socijalne sigurnosti porodilja i poboljšanju demografske situacije na području BPK, a na ovaj način doći će i do izjednačavanja položaja i prava svih porodilja u Federaciji BiH.

Usvajanjem amandmana na član 105. ovog Zakona naknada će obuhvatiti i povratničke porodice.

Podsjetimo, ovaj Zakon Vlada BPK Goražde utvrdila je u formi nacrta u julu ove godine, nakon što je provedena neophodna procedura.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga