Zavod PIO FBiH

Povećavaju li se srazmjerne penzije u FBiH kada i ostale?

Predstavnici Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine tokom nedavnog susreta za novoizabranim federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem su istakli da u FBiH ima 76.000 nosilaca srazmjernih penzija koje su "niže od najnižih".

Dodali su da je to zaostavština prethodnog državnog uređenja koje se mora rješavati sa bivšim republikama.

Srazmjerna penzija je kada osiguranik nema dovoljno staža u Federaciji Bosne i Hercegovine da bi ostvario uvjet za penziju, nego mu je za ispunjenje uvjeta za penziju neophodan staž ostvaren kod drugih nosilaca osiguranja.

U više navrata u javnosti se moglo čuti kako se srazmjerne penzije ne povećavaju kada i ostale penzije, na što su u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje za Faktor kazali kako to nije istina.

- Što se tiče srazmjernih penzija, nije tačno da se one ne povećavaju, usklađuju se kao i ostale penzije, s tim da one nemaju pravo na minimalnu ili zagarantovanu penziju kada su korisnici srazmjerne penzije. Srazmjerne penzije se usklađuju kao i sve ostale. I sada su povećane za 16,25 posto kao i drugima, samo što je osnovica 100 KM, pa 16,25 posto nije puno kao u nekom slučaju gdje je penzija 1.000 KM – govori nam Tomislav Kvesić, portrparol Federalnog zavoda PIO.

VEZANI TEKST - Trakić: U ZDK imamo 2.500 korisnika čija maksimalna penzija iznosi 295 KM i one se neće povećati

Predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona Mustafa Trakić u više navrata je ukazivao kako u ovom kantonu živi 2.500 penzionera koji su staž zaradili u prijeratnoj srbijanskoj firmi Minel koja je bila u krugu Željezare Zenica i da jedva preživljavaju zbog niskih penzija.

- Što se tiče slučaja iz Zenice, ako imaju staž koji spada pod teret srbijanskog nosioca osiguranja, to je jednostavno tako. Recimo, čovjek ima staža u Njemačkoj ili u Hrvatskoj ili Srbiji, taj dio staža snosi inostrani nosilac osiguranja, a drugi snosimo mi. Srazmjerna penzija je u slučajevima kada nemaju ljudi dovoljno staža da bi ostvarili našu samostalnu penziju – kazao nam je Kvesić.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga