Formiranje vlasti

Predsjedništvo BiH u srijedu o imenovanju Krišto, Komšić najavio da će imati nekoliko pitanja

FOTO: Damir Hodžić

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi u srijedu razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Naime, Komšić koji je i lider Demokratske fronte (DF), tvrdi da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

VEZANI TEKST - Pročitajte sporazum "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a: Nema NATO-a, ima "legitimnog predstavljanja"

Sporazum su potpisali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

- Znači li to da dižemo ruke od toga stalno ili privremeno i kakav će odnos biti nove mandatarke o tom pitanju i kako će se Vijeće ministra, koje bi trebala voditi naredne četiri godine, postaviti, kao i da li se planira povećanje budžeta posebno za sektor odbrane u tom kontekstu - pojasnio je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da su NATO integracije neophodne za Bosnu i Hercegovinu jer osiguravaju stabilnost i sigurnost te reforme u dugoročnom smislu zbog čega bi bilo loše za BiH, smatra, da se zaustavi taj put.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će podržati Krišto za mandatarku, kazao je da mu ništa neće biti problem ukoliko na pitanja koja ima dobije, prije svega, razumne odgovore te će se ovisno o odgovorima i opredijeliti.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga