open-navfaktor-logo
search
O genocidu ni riječi
Prilog na RTRS-u pun mržnje: "Na nož dočekana" izjava o Srebrenici, šta poručuju Tabaković i Duraković
Nakon što je prošle sedmice u Sarajevu, na inicijativu i poziv reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, održan sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka na različitim nivoima vlasti i rukovodstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) koje su predvodili reisu-l-ulema i predsjednik Sabora, učesnici skupa su potpisali zajedničku Izjavu o položaju povratnika u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, a naročito u Srebrenicu.
09.03.2021. u 11:44
get url
text

Reis Kavazović je kazao kako je osjetio potrebu da posreduje među onim predstavnicima vlasti na različitim nivoima koji mogu pomoći iznalaženju politika koje će predstavljati konkretan odgovor nakon posljednjih dešavanja u entitetu RS, a naročito pokušaja da se Bošnjaci, Hrvati i ostali građani nesprske nacionalnosti u potpunosti eliminišu iz političkog života i da se završi proces tzv. etničkog čišćenja, posebno u Srebrenici kao mjestu počinjenja genocida.

VEZANI TEKST - Reis Kavazović o Izjavi koju su potpisali predsjednici stranaka: Na prvom mjestu treba biti interes građana

- Cilj nam je bio organizovati sastanak, ali i poručiti da povratak prognanih i status Srebrenice predstavljaju crvenu liniju, ne samo za Islamsku zajednicu koja je zabrinuta za svoj opstanak na ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Također nam je cilj bio ohrabriti političare da interese svih građana BiH stavljaju iznad interesa bilo koje političke stranke - pojasnio je reis Kavazović.

On se nada da će ova inicijativa biti osnova političkog programa koji će podržati i druge političke opcije, ne samo one sa sjedištem u Sarajevu.

- Jer identično bi se reagovalo i na diskriminaciju bilo kojeg naroda ili građanina na bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine. Od ishoda ove inicijative zavisi, ne samo opstanak Bošnjaka na jednom dijelu Bosne i Hercegovine, nego i multietnički karakter naše domovine i, ako hoćete, provođenje samog Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je povratak prognanih jedan o osnovnih temelja - kazao je reis Kavazović.

Očekivano, ova izjava "naišla je na nož" i oštre osude u Republici Srpskoj, uz podizanje tenzija kako se radi o još jednom udaru na ovaj entitet, što se da vidjeti i iz sinoćnjeg priloga na RTRS-u. Sagovornici su im bili načelnik Mladen Grujičić i nosilac liste SDP-a za Skupštinu Bego Bektić, kojeg je SIPA uhapsila zbog sumnje da je počinio izborne prevare.

Podsjetili su u prilogu, neizostavno, i na reisovu izjavu iz 2016. godine, kada je tokom boravka u Švicarskoj, govorio o izborima u Srebrenici. Tada su kandidati za načelnika bili Ćamil Duraković i Mladen Grujičić. Naravno, uzeli su samo četvrt jedne rečenice, čime su potencirali nacionalnu mržnju. A reis Kavazović tada je poručio: 

- Nećemo oprostiti nikome ko bude mogao, a ne bude htio. Nećemo nikome oprostiti. Svako ko može dati svoj glas, svako ko se može registrirati, svako ko može dozvoliti da vlah ne vlada u Srebrenici. Bit ću potpuno otvoren, da vlah ne vlada u Srebrenici. Nek' mu je haram ako to ne učini, nek' mu je haram. Mi to moramo zaštititi, moramo to čuvati. To je naše i to ne možemo ostaviti - kazao je prije pet godina reis Kavazović.

Kandidat za načelnika Srebrenice na proteklim izborima Alija Tabaković za Faktor je kazao kako "svaki pokušaj bošnjačkih političara da poboljšaju stanje povratnika u entitet RS bude dočekan na nož".

- I tek tada vlasti RS-a shvate koliko diskriminišu nesrbe u ovom entitetu. Ovo je prilika da se na jedan sistemski način olakša život povratnicima. U entitetu RS nije dobro više ni Srbima jer su ih vlasti dovele do prosjačkog štapa. Kada je u pitanju Srebrenica, to je spin o nekakvom ustavnom preuređenju. Dakako da Srebrenica treba biti od značaja, ne samo za Evropu, nego i za cijeli svijet. Ovdje su stvari jasne. Tačno se zna ko je žrtva, a ko je počinio genocid nad Bošnjacima. Vjerujem da sav civilizovani svijet to razumije. Samo naše komšije Srbi još okreću glavu od te činjenice. Zakone koje su najavili kantoni u FBiH i Vlada FBiH će svakako dobro doći za bolji život našega naroda na ovom području. Kada je u pitanju i dosadašnja pomoć povratnicima, uglavnom je to bilo iz Federacije BIH. Vlast entitet RS je odavno prestala da se bavi tim pitanjima. Oni nastavljaju započete projekte etničkog čišćenja. Nekada je to bio progon, ubistvo, silovanje, rušenje, genocid. Danas je to diskriminacija po svakom osnovu - poručuje Tabaković. 

Novoizabrani odbornik u Skupštini općine Srebrenica i bivši načelnik Ćamil Duraković naglašava kako su "najmanje oni mediji koji promoviraju negiranje genocida pozvani da pričaju o Bošnjacima i parama".

VEZANI TEKST - Lagumdžija se obrušio na Nikšića zbog nepotpisivanja Izjave o Srebrenici, podsjetio ga i na Hakiju Meholjića

- Bio bih sretan da se tako okupe i u RS-u, pa da izdvoje neka sredstva za građane Srebrenice. Jednom u prošlosti su i donijeli takvu odluku, o posebnom socio-ekonomskom tretmanu, ali je nikad nisu implementirali - navodi Duraković. 

Izjavu su, podsjećamo, potpisali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te predsjednici političkih stranaka SDA, SBB-a i NIP-a, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković. Od onih koji su prisustvovali sastanku 4. marta i kojima je ponuđeno da potpišu ovu izjavu, jedino je nije potpisao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a što je i obrazložio dva dana poslije, u podužem statutu na društvenim mrežama. 

- Ovu izjavu ne mogu potpisati iz političkih razloga čak i da nemam primjedbi na tekst: SDP je multietnička politička partija, sa članovima u cijeloj Bosni i Hercegovini, pripadnicima svih naroda i neprimjereno je da se svrstavamo u bilo koji nacionalni blok; Pitanje je trebaju li nama Srbi i Hrvati koji se ne libe reći da je u Srebrenici bio genocid ili da je bio UZP, kojima je 1. mart Dan nezavisnosti, koji priznaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu; Neću da sumnjam u dobru namjeru organizatora ovog skupa i autora izjave, ali isto tako nije primjereno da mi bacamo pojas za spašavanje SDA u situaciji kada su oni omogućili HDZ-u u Federaciji, a SNSD-u i HDZ-u na državnom nivou apsolutnu moć za blokiranje svih procesa; Nama je cilj jačanje države čiji politički centri su Parlament i Predsjedništvo, a ne Rijaset, uz dužno poštovanje; Smatram da IZ mora ostvariti sva prava koja joj pripadaju, kao i svi muslimani pojedinačno, ali i sve druge vjerske zajednice i pripadnici tih zajednica, kao i svi povratnici; Za mene je Bosna i Hercegovina jedna nacija sa tri većinska naroda koji su naši, bosanskohercegovački, autohtoni. Sporazumom o političkom programu sa IZ ili bilo kojom drugom vjerskom zajednicom odrekli bismo se ideje jedinstvene države jednakopravnih građana, a time bih ubio svaku šansu za multietničku SDP, možda je pretenciozno i multietničku Bosnu i Hercegovinu.

Baš kao što i na izborima 15. novembra nije podržao inicijativu "Moja adresa: Srebrenica" i zajedničkog kandidata za načelnika svih probosanskih stranaka jer "SDP nije želio biti dio bošnjačke reprezentacije". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.