open-navfaktor-logo
search
Institucije BiH
Revizija: Službeno vozilo direktora korišteno i dok je bio na odmoru, vozač zaposlen mimo plana
Kako se koriste službena vozila i kako se zapošljava u državnim institucijama teme su na koje revizori konstantno upozoravaju, pa tako i u novim izvještajima o radu institucija Bosne i Hercegovine u 2020. godini.
30.07.2021. u 07:57
get url
text
Ured za harmonizaciju plaćanja u poljoprivredi BiH

Ured za reviziju institucija BiH utvrdio je da je direktor Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH koristio službeno vozilo i dok je bio na godišnjem odmoru.

VEZANI TEKST - Zapošljavali bez konkursa, prekoračili limit za iće i piće, sipali gorivo u auto koje nisu vozili

- Ured za harmonizaciju trenutno raspolaže sa jednim vozilom srednje klase i dato je pravo na korištenje direktoru u trajanju od 24 sata. Ostali uposlenici imaju pravo na upotrebu službenog motornog vozila po potrebi uz prethodno odobrenje direktora. Pregledom upotrebe službenog vozila u Uredu za harmonizaciju konstatirano je da se vozilo koristi i u dane kada je korisnik vozila na godišnjem odmoru – piše u izvještaju.

Zanimljivo je i da je Ured za harmonizaciju u određenim mjesecima prošle godine prekoračivao broj zaposlenih u odnosu na onaj koji im je odobren budžetom. Razlog tome je zapošljavanje vozača.

- Nije planirano upošljavanje vozača, a izvršeno je popunjavanje radnog mjesta – dio je izvještaja.

Vozaču je u tri navrata dat ugovor o radu na određeno vrijeme na po tri mjeseca, imajući u vidu da je Zakon o radu u institucijama BiH dao mogućnost zapošljavanja bez konkursa, ali na tri mjeseca. U mjesecima između tih tromjesečnih perioda vozač direktora je bio angažovan na osnovu ugovora o djelu, da bi na kraju, od oktobra prošle godine, bio primljen zastalno. Njegova plaća po osnovu ugovora o djelu iznosila je 1.250 KM.

Istovremeno, u Uredu za harmonizaciju bila su planirana tri viša stručna saradnika, a na kraju godine su ih bila četiri. S druge strane, nije bilo popunjeno radno mjesto načelnika Odjela za pravne, finansijsko-materijalne i opće poslove.

- Ured je dužan da angažman uposlenih putem ugovora o radu na određeno vrijeme provodi u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH rukovodeći se načelima zakonitosti i transparentnosti – preporučili su revizori koji su Uredu za harmonizaciju dali pozitivno mišljenje.

VEZANI TEKST - Prijavljivan da je na poslu dok je bio u penziji, službenim autima prave nerealne relacije

Praksu netransparentnog angažmana osoba temeljem ugovora o djelu, kako su naveli revizori, nastavio je Ured za veterinarstvo BiH. Ova institucija je na ugovore o djelu u 2020. godini dala oko 139.600 KM.

- Angažirano je ukupno 25 izvršitelja kojima je isplaćena naknada na mjesečnom nivou u rasponu od 180 KM do 1.000 KM – dio je izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH.

U Uredu za veterinarstvo je, između ostalog, jedna osoba duže vrijeme obavljala poslove po osnovu ugovora o djelu, do povratka zaposlenice sa porodiljskog odustva, i na kraju je u maju primljena po ugovoru na određeno vrijeme.

Revizori su istakli da je praksa angažiranja osoba putem ugovora o djelu netransparentna i neprihvatljiva za javni sektor, te da bi eventualno bila opravdana samo u izuzetnim slučajevima i to za poslove koji se javljaju povremeno, a ne, kako je ovdje slučaj, za poslove koji su isti ili slični poslovima redovnih radnih mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.