open-navfaktor-logo
search
Tenzije u koaliciji
SDP odgovorio Našoj stranci na saopćenje o Karić: Nerad pokušavate nadomjestiti PR trikovima
Kantonalni odbor SDP-a oglasio se povodom rekacije Naše stranke koja je zatražila izvinjenje Benjamine Karić građanima Sarajeva koja je rekla da su prijetnje koje su ispisane na vratima sarajevske porodice katoličke vjeroispovjesti možda povezane sa izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.
15.12.2021. u 09:33
get url
text

- Sarajevski SDP, uključujući svakog našeg člana, a posebno naše izabrane zvaničnike, nikada, ničim i ni na koji način ne relativizira i ne pravda šovinističke ispade i napade na naše sugrađane. Naprotiv, to je u suštinskoj suprotnosti sa temeljnim idealima i postulatima na kojima SDP počiva.

VEZANI TEKST - Naša stranka: Gradonačelnica Karić se treba izviniti svim građanima Sarajeva, posebno katolicima
 

Sarajevo jeste i mora biti grad dovoljno širok za svakog stanovnika, bez obzira na njegovu ili njenu vjersku ili etničku pripadnost. Svaki napad na takvo Sarajevo i na bilo kog našeg sugrađanina i sugrađanku na osnovu njihovog vjerskog ili etničkog identiteta smatramo i napadom na SDP i na svakog od nas lično.

Naše sugrađane, žrtve ovog napada, uvjeravamo da niko od nas, ni na koji način, ne relativizira ovaj napad. Uvjeravamo vas da niti jedna izjava naših zvaničnika nije imala namjeru da opravda ili umanji užas napada na vaš dom i duboko se izvinjavamo ako ste tako protumačili naše poruke.

Svim građankama i građanima jasno poručujemo: Sarajevo i njegova multietničnost naša su svetinja, naša crvena linija koja se ne prelazi.

Zahvaljujemo se pripadnicima MUP-a KS na brzoj reakciji i pronalasku počinioca, duševno oboljele osobe. Vaša brza reakcija unijela je smiraj svima.

VEZANI TEKST - Karić: Ne umanjujem incident, ali je to možda reakcija na izjave Milanovića
 

"Koalicionim partnerima" iz Naša stranke, poručujemo da nije primjereno da napad na sugrađane i spinovanje izjava predstavnika SDP-a koriste u očito propagandne svrhe. Građani treba da znaju da iste te osobe koje se obraćaju saopštenjem najmanje jednom sedmično imaju sastanak sa gradonačelnicom, kao i svakodnevne kontakte, te da je bilo šta osim propagande bio motiv, sigurno bi drugačije postupili. Žalosti nas njihova odluka da sa nama ubuduće komuniciraju putem medija. Nerado ćemo, ali na njihovo insistiranje, prihvatiti takvu praksu.

Također, obavještavamo "koalicione partnere" iz Naše stranke da nemaju brige i da će SDP nastaviti braniti Sarajevo i Sarajlije od svakog zla, kao što su naši prethodnici u partiji to generacijama radili, i u ratu i u miru.

Mi to, gospodo, nikada nećemo raditi naivno i na štetu Sarajeva. Nećemo se kockati sa državom zarad populizma, nećemo pristajati na revizionističke teorije, nećemo nikada žrtvovati istinu da bismo relativizirali prošlost. Također, nećemo izigravati saradnju samo kada nama odgovara niti ćemo spinovati vaše izjave i produbljivati rane sugrađanima zarad glasova. Nećemo biti neozbiljni.

Sarajevski SDP će nastaviti raditi i djelima govoriti, ali se i vrlo otvoreno pozabaviti neozbiljnošću svakoga ko neradom ugrožava naš grad, a to pokušava nadomjestiti PR trikovima - navodi se u saopćenju SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.