Svjetski je dan

Selo gori, a ko se češlja: Ministarstvo civilnih poslova oglasilo se povodom Dana borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkoloze

U vrijeme kada se cijeli svijet bori protiv koronavirusa, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo civilnih poslova BiH,na čijem čelu je Ankica Gudeljević, oglasilo se saopćenjem za javnost  povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkoloze.

Saopćenja koje su proslijedili medijima koje objavljujemo u cjelosti:

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, u znak sjećanja na 24. mart 1882. godine, dan kada je dr. Roberta Koch objavio otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnosticirati i liječenju ove bolesti. 

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika za podizanje javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu skrb i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u smjeru okončanja globalne epidemije. 

Od tuberkuloze svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi, a oboli skoro 30.000, što ovu bolest, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, označava jednom od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti globalno. 

I ove godine, nastavljajući aktivnosti pod motom "Vrijeme je!", Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva zemlje članice i partnere na žurno djelovanje ka ispunjavanju obveza definiranih u Ciljevima održivog razvoja, SZO Strategiji "Okončajmo TB", Deklaraciji iz Moskve o okončanju tuberkuloze i političkoj deklaraciji o tuberkulozi sa sastanka na visokoj razini Ujedinjenih nacija, dokumentima u kojima je iskazana snažna posvećenost konačnom iskorjenjivanju tuberkuloze.

S obzirom na to da je SZO 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, to će Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u regiji Europa biti obilježen s fokusom na ključnu ulogu medicinskih sestara/tehničara u iskorjenjivanju ove bolesti, od koje u ovoj regiji svake godine oboli 275.000 osoba. Medicinske sestre/tehničari se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv tuberkuloze, pomažući oboljelima da prođu izravno nadzirani tretman (Directly Observed Treatment, Short-course-DOTS), a takođe imaju i značajnu ulogu u komunikaciji i promociji zdravlja, pomažući borbi protiv stigmatizacije oboljelih i podizanju svijesti o prevenciji tuberkuloze. 

U Bosni i Hercegovini, prema podacima iz Globalnog izvješća o tuberkulozi SZO za 2019. godinu, registrirano je 669 oboljelih od tuberkuloze, od toga 617 novih slučajeva. Od ukupnog broja oboljelih, 90% imalo je plućnu tuberkulozu. U navedenom razdoblju najviše oboljelih od tuberkuloze evidentirano je među osobama starijim od 65 godina. 

Broj oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini se kontinuirano smanjuje, pored ostalog, zahvaljujući ranijoj značajnoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije koja je doprinijela jačanju kapaciteta za implementaciju aktivnosti i mjera definiranih u programima kontrole tuberkuloze Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, navodi se u saopćenju.

Ne bi bilo zgoreg da je Ministarstvo civilnih poslova, u čijoj nadležnosti je zdravstvo, posvetilo se i koronavirusu. Na web stranici ovog Ministarstva koronavirus uopće se ne spominje, a previše bi bilo očekivati i da je možda kreirana posebna web stranica o koronavirusu, kako što je to uređeno u susjednim državama

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga