open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
Skupština TK: Izabrano sedam delegata u Dom naroda FBiH, o dvije pozicije odlučuje žrijeb
U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) izabrani su delegati Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Tuzlanskom kantonu pripada ukupno deset delegata, pet iz reda Bošnjaka, dva iz reda Srba te po jedan iz reda Hrvata i ostalih.
21.11.2022. u 13:13
get url
text
Skupština TK
Skupština TK

TK će u Domu naroda FBiH predstavljati Muamer Zukić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Senad Alić, bivši PDA-ovac, koji djeluje kao nezavisni zastupnik, jer je podržao skupštinsku većinu koju predvodi SDA, Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP) te Izen Hajdarević iz Naroda i pravde (NiP).

Peti delegat iz reda bošnjačkog naroda bit će izabran žrijebom, jer su Damir Šišić (SDA) i Asmir Hasić (SBiH) dobili isti broj glasova. Ovaj izbor je iznanađenje, jer je SDA sa 13 ruku u Klubu Bošnjaka, računala na dva sigurna delegata, ali će njihov kandidat Damir Šišić morati u žrijeb sa Asmirom Hasićem iz SBiH, koji je dobio četiri glasa kao i Šišić.

Iz reda ostalih u Dom naroda je izabrana Sandra Imširović iz Demokratske fronte, a iz reda Srba Žarko Vujović iz DF-a i Slađan Ilić iz SDP-a, dok će treći delegat iz reda srpskog naroda biti određen na osnovu uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kada je u pitanju Klub Hrvata, odlučivat će žrijeb, jer su Boris Krešić (DF) i Silva Banović (NiP) dobili po dva glasa.

- Pokazana je ozbiljnost ispoštovane su sve procedure, poštovan je red. Mi smo zadovoljni neki su naši kandidati prošli direktno, a neki će u "baraž". Mi imamo Vladu TK i ko god bude izabran u "baražu" bit će iz te većine koju smo imali i možda ta većina bude i u navom mandatu. Ne mislim da smo nešto posebno izgubili kao stranka - rekao je Muamer Zukić, zastupnik SDA i budući delegat u Domu naroda FBiH.

Podsjećamo, većinu u novoizabranoj Skupštini TK čine Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika, a tu su i četiri zastupnika Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji će nastaviti djelovanje kao nezavisni zastupnici. Opozicju u TK u ovom trenutku čine Socijaldemokrataska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS) i Stranka za BiH (SBiH). Kako sada stvari stoje, jedan zastupnik Socijaldemokrata BiH je dio pozicije, a jedan opozicije.

- Pet Bošnjaka prolazi i borba za delegate Doma naroda iz reda Bošnjaka je ključna. Sa dva "preletača" iz PDA bilo je evidentno da će SDA imati tri bošnjačka delegata, a stranke okupljene oko SDP-a dva. Danas ste vidjeli da je rezultat dva - dva te da u šešir idu jedna lista Stranke za BiH (SBiH), koja je uz SDP na nivou FBiH, i jedna lista SDA - rekao je Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Hadžić je istakao da je ostvarena još jedna pobjedu u cilju formiranja Vlade FBiH.

- Ja i kolegica Silva Banović dobili smo po dva glasa i idemo u "baraž" koji će provesti CIK - kaže Boris Krešić (DF), potpredsjednik Skupštine TK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.