Finansijski izvještaji

SNSD prijavio da su Ceca i Aca Lukas stranci poklonili koncert na završnom skupu u Banjoj Luci

Aca Lukas na završnom predizbornom skupu SNSD-a prošle godine
FOTO: Screenshot

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je godišnje finansijske izvještaje stranaka u BiH za 2022. u kojima se, između ostalog, nalazi podatak da je SNSD u toku kampanje za izbore dobio nenovčanu donaciju, odnosno poklon u iznosu od 9,5 hiljada konvertibilnih maraka od Svetlane Ražnatović, a sličnu uslugu, tj. nastup od devet hiljada maraka "poklonio" je SNSD-u Aleksandar Vuksanović poznat kao Aca Lukas.  

Dolazak Svetlane Cece Ražnatović na završni skup SNSD-a u Banjoj Luci koštao je 9,5 hiljada maraka što je nerealan iznos budući da je Olimpijski centar Jahorina njeno gostovanje 2018. godine platio 78.000 KM, a da se radi o sumnjivoj praksi ukazuje i finansijski izvještaj ove stranke u kom se ovaj nastup u toku izborne kampanje vodi kao poklon, saopćio je Transparency International BiH

Oba ta nastupa ova stranka je u svom finansijskom izvještaju navela kao vrstu nenovčane donacije koju nije imala obavezu da plati, a radi se o iznosu od 18.500 KM. Ovi koncerti bez plaćanja honorara su se održavali kao dio završne tribine SNSD-a u Banjoj Luci u sklopu predizbornih aktivnosti pred Opće izbore 2022. godine, a monitoring TIBiH je utvrdio da je ova stranka iskazala troškove kampanje za najmanje pola miliona KM manje u odnosu na procijenjene realne troškove.

SNSD je nakon izbora prijavio da su za kampanju ukupno potrošili 1,54 miliona KM iako je procjena koju je TIBiH sačinio na osnovu terenskog monitoringa pokazala da je ova stranka samo na bilborde, oglase u medijima i Facebooku te predizborne skupove potrošila najmanje dva miliona KM. 

SNSD ni ranijih godina, po nalazima revizora CIK-a, nije imao dokaze o plaćanju usluga Cece Ražnatović na svojim tribinama, a prošle izbore na skupovima te stranke nastupale su i druge estradne zvijezde. Posmatrači TIBiH ispratili su 99 većih skupova SNSD-a čija je vrijednost sa uslugama hrane, pića, muzike, zakupa prostora, iznajmljivanja opreme i šatora iznosila, prema procjeni TIBiH, najmanje 850.000 KM.  

Stvarni troškovi kampanje SNSD-a kao i primanja koje ova stranka ostvaruje su mnogo veći, a prema najnovijem izvještaju, njeni prihodi iznose tri miliona KM i u njima nije prikazana ni jedna marka donacije privatnih preduzeća, ali i više od 44 hiljade maraka koje je ova stranka dobila kao poklon ili uslugu. 

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da su političke stranke dužne voditi evidenciju o svojim prihodima i rashodima i CIK-u podnijeti finansijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu, međutim stranke godinama prijavljuju prihode i rashode koji su značajno niži od realnih što pokazuju i podaci o potrošnji u izbornoj kampanji koje je objavio TIBiH.

Terenska istraživanja i procjene Transparency Internationala BiH ukazuju da stranke u svojim postizbornim i godišnjim izvještajima iskazuju nerealno niske troškove kampanje, ali i svog djelovanja te da se za to najčešće koriste razni oblici medijske promocije i organizacija političkih skupova i tribina čiji realni troškovi su podložni manipulaciji. 

Zbog svega navedenog, TIBiH se zalaže za unapređenje Zakona o finansiranju političkih partija kako bi se poboljšala transparentnost i uvela veća kontrola jer postoje brojni dokazi da se računi političkih partija na kraju plaćaju javnim novcem. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga