Sitnim koracima

Šta će biti prije, kraj pandemije ili bh. Covid-potvrde: "Ministarstvo kasni i bježi od odgovornosti"

Nekoliko puta najavljivana ministarska konferencija o jedistvenim Covid-potvrdama za građane Bosne i Hercegovine održana je konačno u petak, ali nije dala odgovor na pitanje kada će bh. građani moći nesmetano putovati.

Nakon konferencije je dato šturo saopćenje nakon kojeg je jedino jasno da će biti formirano neko koordinacijsko tijelo koje će se dogovarati.

Kada će zapravo građani BiH početi dobijati jedinstvene, digitalne Covid-potvrde pitali smo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Odgovor čekamo.

VEZANI TEKST - Ministarstvo civilnih poslova: Korak bliže uvođenju digitalnih Covid-potvrda u BiH

U međuvremenu podsjetimo da od maja prošle godine rade na izdavanju jedinstvenog Covid-pasoša, što govori o efikasnosti Ministarstva, i o odgovornosti prema stanovnicima naše države, od kojih se neki pitaju hoće li pandemija prestati prije nego što dobijemo Covid-pasoše.

Zbog toga ne manjka kritika, kako onih koje upućuju građani, tako i iz parlamentarnih klupa.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH, po ko zna koji puta od početka pandemije, nije odgovorilo na način da uradi posao u korist građana. Kasni, kasni i kasni! Dok građani dobiju jedinstvenu Covid-digitalnu potvrdu na nivou države, proći će još vremena, na žalost! Imajući u vidu da se radi o kadru HDZ-a i da im je politika obesmisliti državni nivo, a kantone prikazati kao da igraju ulogu države, onda i ne čudi što kasne i sa ovom operacijom – stav je Dženana Đonlagića, predsjendika Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, istakao je da Ministarstvo civilnih poslova BiH nije odgovorilo zadatku uvođenja Covid-potvrda.

VEZANI TEKST - Gdje je Bosna i Hercegovina u priči o Covid-pasošima, razmišlja li se o toj opciji?

- Ministarstvo očigledno bježi od svoje odgovornosti. Ono je davno moralo da iskoordinira te poslove. Ministrica civilnih poslova (Ankica Gudeljević, op. a.) predsjedava Konferencijom ministara zdravstva. Ali se očigledno Ministarstvo upustilo u političke rasprave. Meni je poznato da su iz entiteta RS stava da je to prijenos nadležnosti, ali je treba mnogo prije sazvati tu ministarsku konferenciju i obrazložiti da su u pitanju potrebe građana i završiti cijeli proces – dodao je Osmanović.

O potrebi da se ubrza ovaj proces nekoliko puta prošle godine ukazivala je i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dok su u parlamentarnu proceduru upućivane inicijative za izradu Covid-pasoša sa QR kodom.

Ministrica Turković je stava da je pak ministrica Ankica Gudeljević pokušavala i trudila se staviti ovo pitanje na dnevni red, ali... 

- Svakako da je sve moralo biti efikasnije i brže. Ali treba reći da je ministrica Gudeljević pokušavala i trudila se ovo pitanje staviti na dnevni red, ali očigledno je da je nekima u Vijeću ministara BiH bilo više stalo do uskih političkih ciljeva nego do interesa građana - dodala je Turković.

No Ministarstvo civilnih poslova BiH je proteklu godinu na pitanja o Covid-pasošima prvo odgovaralo da su čekali odluku Evropske unije iako se o mogućnosti uvođenja Covid-pasoša u EU govorilo mnogo prije, čekali su potom da niži nivoi vlasti u BiH uvedu QR kodove iako ih veliki broj zemalja ne priznaje, odgovarali su da su "u stalnoj komunikaciji s institucijama", da su "u toku konsultacije"... Konkretnih poteza nije bilo.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga