open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Suđenje Vikiću i ostalima: Svjedok informacije o događaju u Velikom parku dobio od Asima Dautbašića
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, svjedok Odbrane Jusufa Pušine prisjetio se informacija u vezi sa ubistvima koje je dobio od šefa Državne bezbjednosti.  
24.09.2021. u 13:23
get url
text

Teufik Mušić kazao je da je bio načelnik Uprave za zaštitu lica i objekata u Službi državne bezbjednosti i da mu je pretpostavljeni bio Asim Dautbašić. Naveo je da je Dautbašić bio smješten u Domu policije i da je od njega čuo šta se dogodilo u obližnjem Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

- Rekao mi je šta se desilo, da je neki rezervni sastav pobio te ljude iz transportera koje je doveo Malik Krivić iz Novog Sarajeva - kazao je Mušić, napomenuvši da je bilo mnoštvo dezinformacija.

Svjedok je rekao da ni danas ne zna ko je pucao. Kazao je da su taj događaj doživljavali kao kolaps i poraz službi i države.

Branilac Nikica Gržić više puta je pitao svjedoka da se prisjeti da li su Dautbašić i optuženi Pušina razgovarali u vezi s tim događajem. Mušić je kazao da misli da je Pušina bio prisutan kad mu je Dautbašić rekao da su "pobijeni, razmijenjeni".

- Tad nam je rečeno da je završen uviđaj i da su već razmijenjeni - kazao je svjedok.

On je u nastavku svjedočenja različito navodio da li je Dautbašić rekao da su pobijeni i/ili razmijenjeni, a na pitanje Pušine je kazao da je optuženi bio prisutan kada je Dautbašić rekao da su "ljudi razmijenjeni".

Mušić je kazao da je Uprava, na čijem je bio čelu, između ostalog, izdavala akreditacije i da su one od aktivnog sastava bile na plavoj podlozi, a od rezervnog na crvenoj. Dodao je da se Jusuf Prazina žalio zbog crvene boje.

Na pitanje Vikićeve Odbrane da li je bilo informacija da je zarobljenike u Velikom parku pobio Nedžad Herenda, svjedok je rekao da su to bile insinuacije i da je bilo "informacija milijardu".

Braniteljica Adna Dobojlić ispitivala ga je o rezervnom sastavu Vikićevog Odreda za specijalne namjene, tvrdeći da su ga činili aktivni policajci. Mušić se nije s tim složio, navodeći da je Prazini bio pretpostavljen Vikić. Kazao je da to zna na osnovu akreditacija koje je izdavao i dostavljenog spiska koji je "potpisao Vikić ili neko ispod".

Dobojlić je rekla da to nije tačno, pitavši svjedoka da li je tačno da je u zavadi sa Vikićem, od koga je tražio da mu pomogne u vezi nekog duga, kao i da je osuđen za pokušaj ubistva. Svjedok je kazao da nije u zavadi sa Vikićem i da ne želi govoriti o privatnim stvarima, a da je za pokušaj ubistva "odslužio svoje".

Pušina je optužen sa Draganom Vikićem, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubistva osam ratnih zarobljenika u Velikom parku počinjena 22. aprila 1992. godine. Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Svjedok Hajrudin Hodžić, koji je bio načelnik Odjeljenja za kadrovske poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), ispitivan je o organizaciji i nadležnostima u policiji.

On je rekao da je u aprilu 1992. godine Odred za specijalne namjene bio u sastavu Uprave policije i da je organizaciono vezan za pomoćnika ministra za poslove policije. Dodao je da je za upotrebu jedinice isključivo bio nadležan ministar.

Hodžić je kazao da je Odred podnosio izvještaje pomoćniku za poslove policije, a u hitnim slučajevima dežurnom operativnom. Pojasnio je da višestruko ubistvo spada u vanredne događaje o kojima treba obavijestiti dežurnog operativnog, koji bi informaciju proslijedio dalje radi vršenja uviđaja.

Svjedok je rekao da mu je poznato da je Odred bio smješten u Domu policije, a da su tu "na spavanju" bili i Asim Dautbašić, kao i pomoćnik ministra za suzbijanje kriminaliteta.

Suđenje se nastavlja 1. oktobra, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.