UO Saveza penzionera FBiH

Trakić: Dosta nam je obećanja Vlade FBiH, hoćemo povećanje penzija ili idemo u proteste

FOTO: Damir Hodžić

Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, za Faktor kaže kako penzioneri traže povećanje penzija za 10 posto do kraja ove godine, u suprotnom idu u proteste. Naglašava kako je penzionerima dosta praznih obećanja iz Vlade Federacije BiH.

Podsjećamo, na posljednjem sastanku predstavnika Vlade FBiH i penzionera, koji je održan 3. novembra, rečeno je da se na osnovu važećeg Zakona o PIO-u nisu stekli uvjeti za vanredno povećanje penzija, a da njegove izmjene i dopune još nisu usvojene u Parlamentu FBiH. Jedan od zaključaka sa sastanka je "da će Vlada FBiH, u skladu s dosadašnjom praksom i prema mogućnostima, u narednih deset dana razmotriti načine kako pomoći penzionerima do kraja ove godine".

"Penzioneri ne kukaju, oni plaču"

Od augusta penzioneri traže od Vlade FBiH da poveća penzije jer 60 posto ove populacije ima najnižu penziju koja je 382 KM, ukazujući da su cijene hrane drastično porasle u ovoj godini. Ukazali su tada da vrlo teško žive i penzioneri sa penzijama koje su 470, 500 ili 550 KM. 

VEZANI TEKST - Bekan: Tražimo sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH radi povećanja penzija, u suprotnom...

- Nismo zadovoljni sa informacijom koju smo dobili nakon sastanka naših predstavnika i Vlade FBiH. To su samo obećanja, a obećanja je nama više dosta. Mi iz Zeničko-dobojskog kantona smo uvijek bili stava da nećemo istupati iz konteksta Saveza udruženja penzionera FBiH. Međutim, ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima, da se povećaju penzije za 10 posto, mi idemo u proteste bez obzira na to šta ostale članice Saveza odlučile jer nemoguće je više ovako živjeti. Penzioneri ne kukaju, oni plaču. Neće penzioneri više umirati od korone, već od muke i gladi, ako se penzije ne povećaju - kazao je Trakić koji je i predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera ZDK.

Dodaje kako će za deset dana zasjedati Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH.

- Sa stavom iz ZDK idem na sjednicu Upravnog odbora u Sarajevo. I na kraju, prema onome što je rečeno na posljednjem sastanku od predstavnika Vlade FBiH, neće biti povećanja penzija do kraja godine. Onda mi idemo u proteste jer nas ne zanima ni januar, ni mart iduće godine - poručio je Trakić.

U Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH smo upitali da li su zahtjevi penzionera opravdani.

VEZANI TEKST -  Bekan: Ne odustajemo od zahtjeva za povećanje penzija u FBiH

Prosječna penzija u FBiH među najlošijim u Evropi

- Što se tiče zahtjeva udruženja penzionera kojim se traži vanredno usklađivanje penzija za deset posto, smatramo da je prijedlog opravdan jer je činjenica da je prosječna, samostalna penzija u Federaciji BiH tek 48,4 posto prosječne plaće u FBiH i kao takva je među najlošijima u Evropi. No, da bi se penzije mogle vanredno uskladiti ili jednostavno rečeno povećati, potrebno je izmijeniti Zakon o PIO-u - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Podsjećamo Vlada FBiH je izmjene Zakona o PIO-u, a koje se tiču i vanrednog usklađivanja penzija, u parlamentarnu proceduru, po hitnom postupku, uputila 16. septembra.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga