open-navfaktor-logo
search
Ekspert
Trnka: Zaključci NSRS-a nemaju nikakvih pravnih konsekvenci
Činjenica da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) traži ostavku sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (Zlatka M. Kneževića) pokazuje da su se oni opredijelili da vrše politički pritisak na Ustavni sud, koji je nezavisna pravosudna institucija.
27.04.2023. u 15:30
get url
text

Ocjena je to profesora Ustavnog prava–emeritusa Kasima Trnke, koji je za Fenu komentirao najnoviji pokušaj dovođenja u pitanje državnih institucija BiH iz entiteta RS, odnosno neustavno djelovanje NSRS-a u kontekstu ozbiljnog pritiska na nezavisnost i samostalnost Ustavnog suda BiH.

- Prije svega, oni, naravno, nemaju nikakvo pravo da to traže, jer Ustavni sud BiH je, prema vlastitoj poziciji i sastavu, nezavisna institucija u kojoj se ne spominje ni entitetsko predstavljanje, niti pripadnost konstitutivnim narodima – pojašnjava Trnka.

Nadalje, precizira kako se dvoje sudija bira u RS-u, a četvero u FBiH, te da se odluke, kada se radi o Velikom vijeću Ustavnog suda BiH donose natpolovičnom većinom od pet sudija.

- Kada se radi o Malom vijeću, tu bi, eventualno, moglo doći do određenih problema ukoliko bi se povukao sudija Knežević, iako ja vjerujem u njegov moralni integritet da neće podleći političkom pritisku – istaknuo je Trnka.

Ukoliko bi se to, ipak, dogodilo, Trnka je mišljenja kako to neće bitno utjecati na funkcioniranje Ustavnog suda BiH, jer je pet sudija dovoljno da se donose odluke, te da se pritom ne insistira na entitetskoj pripadnosti niti učešću konstitutivnih naroda.   

Na upit u vezi s tvrdnjom predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića da bi odluke Ustavnog suda BiH bile delegitimisane povlačenjem sudije iz RS-a, Trnka je stava da se radi o zamjeni teza, odnosno da spomenuti postupak delegitimizira samu Narodnu skupštinu RS-a, koja na taj način vrši politički pritisak na nezavisnu pravosudnu instituciju.

Konstatirao je, istovremeno, kako postupanje NSRS-a, osim određenih političkih, nema nikavih pravnih konsekvenci.

Podsjetimo, NSRS je na sjednici u srijedu usvojio zaključak kojim se, između ostalog, osporava rad Ustavnog suda BiH, poziva na potpuno nepoštovanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka i blokadu rada Ustavnog suda, te ostavku sudije / potpredsjednika ovog suda Zlatka M. Kneževića.

NSRS je izglasao i zaključak kojim zadužuje zastupnike iz RS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definirati sastav Ustavnog suda BiH bez učešća stranih sudija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.