Razgovarano o projektima

Turković posjetila BPK Goražde: Želim biti što bliže ljudima u ovom kantonu

FOTO: Fena

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je boravila u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, a tokom susreta s kantonalnim i gradskim zvaničnicima razgovarano je o mogućnostima unapređenja međusobne saradnje s ciljem značajnijeg privlačenja stranih investicija i jačanja privrede, podrške projektima od značaja za građane te doprinosa ostanku mladih na tom području.

Ministrica Turković izrazila je zadovoljstvo današnjom posjetom Goraždu koje je, kako je istakla, oduvijek bilo tvrđava BiH, što smatra da je ostalo sve do danas.

- Jednostavno želim da budem što bliže ljudima u ovom kantonu, da čujem o njihovim problemima, ali i sugestije na koji način se stanje može eventualno popraviti i gdje saradnja mora da bude poboljšana. Posebno sam sretna kad vidim relativno mlade ljude koji vode ovaj kanton i to sa izuzetnom energijom postižući uspjeh što je veoma bitno, jer samo tako možemo biti sigurni da je budućnost ove zemlje, pa i kantona u sigurnim rukama. Ovom prilikom razmijenili smo dosadašnja iskustva te razgovarali o tome šta je to potrebno učiniti za građane ovog kantona kako bi oni bili zadovoljniji, jer mi smo svi ovdje da učinimo više za one koji su nas birali - kazala je ministrica Turković.

Zadovoljstvo posjetom izrazila je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća, navodeći da od samog imenovanja ministrice na ovu poziciju BPK ima veliku podršku.

- Ona je posebno konkretizirana u periodu pandemije virusa COVID-19 jer zahvaljujući podršci ministrice Turković, uspjeli smo da dobijemo neophodne medicinske aparate. Posebnu podršku na koju sam jako ponosna imali smo i prilikom izgradnje i uspostave Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde. Ministricu Turković informisali smo i o tome na koji način smo proveli ovaj mandat koji je obilježila pandemija virusa COVID-19, kao i inflacija koju je prouzrokovala nestašica mnogih eneregenata te projektima koji bi se u budućnosti trebali realizirati - kazala je Obuća.

Kako je naglasila, od ministrice Turković su dobili dobre savjete kako i na koji način raditi kako bi se poboljšao život građana na prostoru BPK Goražde te su se dotakli tema vezanih za ekonomiju, privlačenje stranih invetsicija i jačanje privrednog i zdravstvenog sistema, kao i stvaranje boljih uvjeta za život i ostanak pogotovo mladih ljudi na prostoru BPK.

Državna ministrica posjetila je i Grad Goražde, a ovaj susret i zvaničnici gradske uprave iskoristili su za razgovore o konkretnim projektima i pitanjima u kojima bi moglo posredovati resorno ministarstvo, poput načina otplate kredita Saudijskog Fonda za razvoj, ali i konekcije s drugim fondovima ili potencijalnim investitorima.

- Mi smo tražili i obavijestili članove Predsjedništva BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, Vladu FBiH i imali zajedničke susrete sa nadležnom komisijom da vidimo da se uz pomoć FBiH izvrši ta otplata, ili da se u narednim godinama prolongira vraćanje kredita te da se zna na šta Grad Goražde direktno može računati. Ministrica Turković danas je obećala da će se lično založiti i razgovarati o tome. Drugi bitan projekt je Gradska pijaca, a s obzirom da je Turkish Ziraat bank, državna banka Turske, sada vlasnik pijace u Goraždu, tražimo da nam se izađe u susret u vezi s tim, uz jednu racionalnu otplatu te pijace.

Još jedan jako bitan projekt je regionalna deponija i niko u okolnim općinama nema građevinsku, urbanističku ili okolinsku dozvolu, kao i infrastrukturu uknjiženu od 65 dunuma, osim Grada Goražda za regionalnu deponiju. U susretu s ministricom naglasili smo da se mogu animirati fondovi poput fonda kojim Katar raspolaže, a koji prepoznaje projekte od 50 miliona i više, a jedini projekt koji grad Goražde ima od 32 miliona eura je projekt za deponiju - naglasio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Ministrica vanjskih poslova BiH polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju odala je počast poginulim braniocima Goražda, a potom posjetila i Hemodijalizni centar. Upriličena je i posjeta Župnom uredu uz obilazak spomen-obilježja Drinskim mučenicama te lokaliteta gdje je u toku izgradnja katolične crkve koja nosi njihovo ime.

Turković je također posjetila i kompaniju Ginex.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga