open-navfaktor-logo
search
Centrala SDP-a
U Sarajevu počeo sastanak predstavnika stranaka: Hoće li formirati zajednički blok u RS-u
U Centrali SDP-a BiH u Sarajevu počeo je prvi sastanak predstavnika probosanskih stranaka sazvan s ciljem formiranja zajedničkog bloka u RS-u koji bi nastupio na Općim izborima iduće godine.
18.05.2021. u 12:24
get url
text

Inicijativu za formiranje trećeg, građanskog bloka, kako su ga nazvali, pokrenuo je SDPBiH.

VEZANI TEKST - SDP okuplja stranke da formiraju treći blok u RS-u: Pozivi upućeni, nije rečeno kome

Na današnji sastanak su pozvani predstavnici SDA, Naroda i pravde, Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, Hrvatske stranke BiH, Platforme za progres, Pokreta demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH.

Na sastanak su, među ostalima, došli Mirsad Kukić i Elzina Pirić iz PDA, Predrag Kojović i Nihad Uk iz Naše stranke, Senad Šepić iz Nezavisnog bloka, Mirsad Hadzikadić iz Platforme za progres, Božo Skopljaković iz Hrvatske stranke, Elmedin Konaković i Kemal Ademović iz Naroda i pravde, Dževad Adžem iz Demokratske fronte...

Edin Ramić, potpredsjednik SDA, uoči sastanka je rekao da su došli da razgovaraju i pokušaju dogovoriti taj zajednički nastup, što je oduvijek bilo opredjeljenje SDA. Dodao je da će tražiti da se postave uvjeti i principi za kasnije razgovore.

Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a, kazao je da će raditi na tome da svi zajedno djeluju.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, istakao je da sastanak treba da služi ljudima u BiH, te treba da se prave promjene i ponudi drugačija perspektiva za cijelu državu.

Predviđeno je da, nakon sastanka, učesnici javnosti dostave zajedničku izjavu.

Iz SDP-a BiH su 6. maja, kada su predstavili inicijativu i najavili ovaj sastanak, naveli da žele formirati blok bez kojeg se, ako sve uspije, ne bi mogla formirati vlast. Istakli su da bi to bio treći blok, nasuprot jednom bloku stranaka okupljenih oko SNSD-a, i drugom bloku opozicionih SDS-a i PDP-a.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, tada je kazao bi, u slučaju zajedničkog nastupa, imali značajniji broj zastupnika u RS-u, bez kojih nijedan od ova dva bloka neće biti u prilici formirati vlast, da bi imali dva zastupnika iz RS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, da bi bili faktor odlučivanja ko će biti u Domu naroda kada je u pitanju RS, te da bi imali oba potpredsjednika RS-a.

{$galerijaFotografija}

Sastanak probosanskih stranaka na poziv SDP, 18.05.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.