Pojačane kontrole

UIOBiH: Oduzete specijalne puške i rezani duhan

FOTO: UIOBiH

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), Regionalni centar Mostar, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Policijska stanica Kladanj i Graničnom policijom BiH oduzeli su veću količinu duhanskih prerađevina i lovačke puške u vrijednosti oko 137.000 KM.

Kako je saopćeno iz UIOBiH, na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera na području općine Kladanj uočeno je vozilo u kojem se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namijenjenog za daljnju distribuciju i prometovanje.

- Tom prilikom izvršen je pretres vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH. Prilikom pretresa pronađeno je 120,8 kilograma sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet. Također, u nekoliko odvojenih akcija na području koje pokriva RC Tuzla oduzeto je od tri fizička lica 125 kilograma sitno rezanog duhana i 50.884 komada ručno motanih cigareta - navodi se u saopćenju.

Pojačanim aktivnostima u vezi s provođenjem poštivanja propisa, a usmjeravajući se na rizične lokacije kao što su granični prijelazi i carinske ispostave, ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla od početka godine otkrili su više nepravilnosti: šest nepravilnosti na graničnim prijelazima Rača, Orašje i carinskoj ispostavi Tuzla kojom prilikom je pronađena veća količina neprijavljene i skrivene robe (kompjuterska oprema, dijelovi za skupocjena vozila, markirane patike, digitalni aparati za tlak), kao i robe za koju su potrebne posebne dozvole i odobrenja.

- Detaljan pregled pošiljke selidbenih stvari pristigle iz SAD-a izvršen je uz asistenciju policijskih službenika Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i carinskih službenika CI Tuzla kojom prilikom su pronađene dvije specijalne lovačke puške - navodi se u saopćenju.

Istaknuto je da vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima iznosi 137.000 KM, a da su izrečene kazne u iznosu od 12.800 KM.

Protiv osumnjičenih osoba, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga