open-navfaktor-logo
search
Centrala SDP-a u Sarajevu
Uspješan sastanak: Probosanske stranke se nadaju dogovoru o zajedničkom nastupu u entitetu RS
Predstavnici probosanskih stranaka su, na sastanku koji je sazvao SDP BiH, podržali inicijalni dokument o formiranju zajedničkog bloka u RS-u koji bi nastupio zajedno na Općim izborima iduće godine.
18.05.2021. u 16:06
get url
text

{$galerijaFotografija}

Inicijativa za formiranje građanskog bloka u ovom bh. entitetu potekla je od SDP-a BiH, a učesnici današnjeg prvog sastanka ocijenili su da je ideja jako dobra, da je potreban zajednički nastup, ali i da predstoji puno posla.

Dogovoreno je, između ostalog, formiranje dva tima, i to koordinacionog tima u kojem će biti predstavnici stranaka, te tima za dijasporu.

VEZANI TEKST - U Sarajevu počeo sastanak predstavnika stranaka: Hoće li formirati zajednički blok u RS-u

Sastanku su prisustvovali predstavnici još 11 stranaka, i to SDA, Naroda i pravde, Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, Hrvatske stranke BiH, Platforme za progres, Pokreta demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH.

- Bio je konstruktivan. Bilo je i onih koji su iskazivali određene strahove, ali ovo je dobar početak. Napravili smo draft izjave koju u narednih 15-ak dana sve stranke trebaju dati na odobravanje na organima stranke – kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Idući sastanak bit će održan u Banjoj Luci za oko 15 dana. Dogovoreno je okvirno da sastanci budu održavani jednom, a potom dva puta mjesečno.

- Zbog sve učestalijih napada na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, važno je da sve stranke koje zagovaraju suverenitet i teritorijalni integritet BiH pokušaju odgovoriti na demokratski način – pojasnio je Nikšić ovu inicijativu SDP-a.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA, istakao je da su spremni učestvovati u ovakvom projektu, a da će o detaljima, principima, platformi razgovarati.

Naglasio je da je potrebno poboljšati status povratnika u RS-u da imaju snažnijeg zastupnika.

- Nadam se da će ova inicijativa donijeti neke pozitivne efekte i osnažiti položaj povratnika – dodao je Ramić.

VEZANI TEKST - SDA: Raduje nas da je SDP konačno shvatio da moramo imati zajednički nastup u RS-u

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Pokreta za promjene, kazao je da su se svi pozitivno izrazili spram inicijative, ali da će biti zanimljivo vidjeti kako riješiti detalje.

Pojasnio je da inicijalni dokument oko kojeg su se složili ne sadrži detalje ni program.

- Najveći problem je da li će se problemi koje imamo jedni sa drugima u FBiH prebaciti na RS. To treba prevazići – dodao je Hadžikadić.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, rekao je da bi jedino gore od trenutnog stanja u RS-u bilo dati lažnu nadu ljudima koji ih vide okupljene, a onda sve to svesti na lični interes.

- Važno je utvrditi okolnosti zbog kojih imamo 40.000 glasova, a imali smo 200.000 – dodao je Konaković.

Nihad Uk, generani sekretar Naše stranke, ocijenio je da imaju zajednički interes i da se nada da će ova priča uspjeti 2022. godine.

Napomenuo je da inicijativa, odnosno blok, još nema naziv, a jedan od prijedloga je Pokret za državu.

- Dobro je da smo sjeli. Bitno je da se shvati da u RS-u postoji sistemska diskriminacija i da trebamo zajednički pomoći sebi. Ako ne riješimo lične sujete, neće uspjeti – stava je Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a, dok je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, istakao da je ključna poruka i za prijatelje i za neprijatelje ta da su se na jednom mjestu našle stranke koje ne negiraju BiH.

- Samo zajedničkim naporom možemo popraviti položaj povratnika u RS-u i izbrisati dio diskriminatornih odredbi – poručio je Mirsad Duratović iz Demokratske fronte.

20210518120833_IMG_5208.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.