open-navfaktor-logo
search
Sjednica Skupštine
Usvojen Nacrt budžeta KS za ovu godinu, manji za 110 miliona KM nego prethodni
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Nacrt budžeta KS za 2023. godinu u iznosu od oko 1,1 milijardu KM i uputila ga u javnu raspravu koja će trajati 20 dana., saopćeno je iz Press službe KS.
08.02.2023. u 22:06
get url
text
Skupština KS

VEZANI TEKST - "Trojka" jedva skupila ruke, Forto ipak razriješen dužnosti premijera KS

Ministar finansija KS Davor Čičić naglasio je da je budžet manji u odnosu na prethodnu godinu za 110 miliona, te da je to rezultat izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Kako je kazao, predviđeno je povećanje plaća za sve zaposlene koji primaju platu direktno iz budžeta za oko 86 miliona KM, a kao jednu od bitnih stavki izdvojio je naknadu za porodilje koja je nedavno ozakonjena, dodavši da neće biti zakinute ni druge kategorije iz oblasti socijalnih davanja i boračke naknade.

Čičić je istakao da će biti izdvojena kreditna sredstva za započete kapitalne projekte kao što je rekonstrukcija tramvajske pruge koja bi trebala biti završena do septembra, a do kraja marta trebaju stići još tri od 25 naručenih trolejbusa, dok do septembra trebaju stići i prvi naručeni tramvaji.

Na zahtjev klubova stranaka u Skupštini KS usvojen je zaključak da se u okviru Prijedloga budžeta planiraju sredstva za pomoć narodu Turske i Sirije za ublažavanje posljedica zemljotresa.

Zastupnici su tokom rasprave imali primjedbe.

Zastupnik SDA MAhir Dević je istakao da su kapitalna ulaganja značajno smanjena u odnosu na prošlu godinu, dok je zastupnica Naše stranke Sanela Klarić ukazala na mali iznos novca koji je izdvojen za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prenijela je TVSA.

- Mnoge stvari koje su bile reformske i okosnica obrazovne politike i politike izdvajanja za nauku ove godine su drastično smanjene. Od izdvajanja za besplatne knjige, od izdvajanja za subvencije u privatnim vrtićima do smanjenja za naučno- istraživačku djelatnost. Mi smo otprilike donijeli zaključak u kojem smo rekli da pored svega ovoga i dalje ćemo insistirati i kroz amandmane da Vlada Kantona Sarajevo promijeni svoje mišljenje - rekao je zastupnik Damir Marjanović (Za nove generacije).

Zastupnica DF-a Mariela Hašimbegović je podsjetila da Vlada Kantona Sarajevo nije riješila zahtjev sindikata da se uposlenicima u javnom sektoru uvećaju plate. Prema sadašnjem prijedlogu, plate će biti uvećane samo za pet posto zbog čega mnogi neće dobiti značajnije uvećanje plate.

Kanton Sarajevo je planirao kreditno zaduženje za ovu godinu u iznosu od 119,6 miliona KM, što predstavlja deset posto ukupne prihodovne strane budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.