Poziv nadležnima

Vakufska direkcija: Poduzeti zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt hotela Palas u Banjoj Luci

Hotel Palas Banja Luka
FOTO: Mina

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je objavila saopćenje za javnost u kojem poziva sve nadležne organe da poduzmu zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt hotela Palas, koji je izvorno vakufski, i da se ne bi narušio, a sve s ciljem zaštite restitucijskih prava na tom objektu.

- Putem medija je objavljena informacija da Skupština dioničara preduzeća Palas Banja Luka planira kreditno zaduženje da bi započeli sa projektom izgradnje novog hotela Palas. Vakufska direkcija kao i ranije želi ukazati na nekoliko važnih činjenica i pozvati sve nadležne organe i ustanove da djeluju da bi se zaštitio izvorno vakufski objekt a to je stari hotel Palas koji je bio vakufski hotel i koji je izgrađen na mjestu Šehove ili Sijamske džamije - navodi se u saopćenju.

Kako podsjećaju iz Vakufske direkcije, hotel Palas je građen u periodu od 1931. godine do 1933. godine. Godine 1948. je nacionaliziran.

- Dakle hotel Palas je sve do nacionalizacije 1948. godine bio u vlasništvu i pod upravom vakufa. Nacionalizacija je izvršena na osnovu tadašnjeg zakona o nacionalizaciji privatnih privrednih preduzeća. Hotel Palas su tadašnje vlasti posmatrale kao privatno privredno preduzeće što je vidljivo iz Rješenja o nacionalizaciji i Rješenja o odbijanju žalbe Vakufskog mearifskog povjereništva u Banjoj Luci. U aprilu 1948. godine izvršeno je preuzimanje hotela Palas, od tadašnjeg rukovodstva vlasti - navodi se u saopćenju.

Dodaju da se, dakle "radi o nacionaliziranoj imovini i radi se o imovini koja je van pravnog prometa kako bi se zaštitila restitucijska prava izvornog vlasnika".

- Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je 2002. godine Odluku o privremenoj listi nacionalnih spomenika u BiH. Tom odlukom je određeno da, do donošenja pojedinačnih odluka za svaki objekt, sva dobra upisana na Privremenu listu smatrat će se nacionalnim spomenikom i uživat će zaštitu propisanu Zakonom o sprovedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, uspostavljene prema Aneksu 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini - ističe se u saopćenju Vakufske direkcije.

Podsjećaju da, u skladu sa tom odlukom, hotel Palas uživa sve mjere zaštite kao i da je nacionalni spomenik, što znači da se gradnjom ne smije narušiti ambijentalna cjelina.

- Da li su ispoštovani propisi i da li je, projekt koji se prezentira javnosti i koji će biti visok 100 metara, zadržao mjere zaštite ili nije na to treba da daju odgovor Ministarstvo prostornog uređenja RS-a, Zavod za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa RS-a i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Iz skica, koje su vidljive u javnosti, jasno se vidi da se gradi moderan objekt i da nema nikakve niti kulturološke a niti ambijentalne veze sa hotelom Palas. Zbog toga pozivamo sve nadležne organe da poduzmu zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt Hotela Palas koji je izvorno vakufski i da se ne bi narušio a sve s ciljem zaštite naših restitucijskih prava na tom objektu - naglasili su iz Vakufske direkcije.

Posebno su pozvali "Ministarstvo prostornog uređenja RS-a kao nadležni organ za nacionalne spomenike, kao i Zavod za zaštitu kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa RS-a da obustave svaki vid gradnje koji može narušiti i uništiti nacionalni spomenik BiH".

- To je njihova zakonska obaveza, zaključuju u saopćenju. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga