open-navfaktor-logo
search
Ne dobijaju izvještaje
Vijećnici mogu samo nagađati kako javna preduzeća Velike Kladuše troše novac
Od 2017. godine Općinskom vijeću Velike Kladuše nisu dostavljeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju javnih preduzeća i može se samo nagađati gdje i kako se troši novac i zašto u Kladuši zadnjih godina nije realiziran nijedan kapitalni projekat. 
24.07.2022. u 15:25
get url
text

Na ovo je ukazao Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše. 

Vijećnici SDA su, kako je dodao, tražili da se informacija o radu i finansijskom poslovanju javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač Općinsko vijeće, nađe u prijedlogu Programa rada ovog vijeća za 2022. godinu, i to za preduzeća Komunalije, Vodovod i kanalizacija, Radio Velika Kladuša, Gradska apoteka, Veterinarska stanica, Centar za kulturu i obrazovanje "Zuhdija Žalić". 

VEZANI TEKST - Građani Kladuše sami osigurali novac za puteve, Općina nije u stanju dati svoju preporuku

Međutim, Program rada Općinskog vijeća za 2022. godinu nije usvojen, samo iz razloga, stava je Veladžić, što to nije u interesu vijećnika Laburističke stranke.

- U cilju poboljšanja materijala, Klub vijećnika SDA uložio je tri amandmana, koje je prethodno podržao Kolegij, a oni su se odnosili na informaciju o stanju u oblasti poljoprivrede, pitanje mladih, informacija o radu i finasnijskom poslovanju javnih poduzeća i ustanova, te efekte izdvajanja novčanih sredstava kroz subvencije javnih preduzeća.

Klub SDA predložio je razmatranje odluke o formiranju Savjeta za lokalni ekonomski razvoj, Turističke zajednice, kao i odluke o pristupanju Gender akcionom planu.
Sva navedena pitanja su u interesu građana i implementacijom isti značajno bi ubrzali razvoj naše lokalne zajednice.

Nažalost, Laburistička stranka i načelnik (Fikret Abdić) zloupotrebljavaju poziciju i koriste sve alate kako bi u fokus javnosti i dnevni red Općinskog vijeća dolazila samo ona pitanja koja su isključivo u njihovom interesu i nisu u interesu svih građana Velike Kladuše. Čak su bili protiv i zaključka da se za narednu sjednicu obaveže načelnik da Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje uputi prijedlog Komisije za izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola - saopćio je Veladžić.

Istakao je da je za loše stanje u Velikoj Kladuši, "najgore u zadnjih 25 godina, odgovornost na načelniku i Laburističkoj stranci, koji su zaokupljeni vlastitim i ličnim interesima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.