Kod Razvojne banke FBiH

Vlada HNK uzima još 13 miliona KM kredita za sve tri bolnice

FOTO: Vlada HNK

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na sjednici u ponedjeljak usvojila je Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduživanju HNK u 2022. godini za realiziranje projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNK u iznosu od 13 miliona maraka, saopćila je Vlada HNK.

Od toga iznosa, za opremanje Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) Sveučilišne kliničke bolnice Mostar bit će izdvojeno sedam miliona maraka.

Za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" izdvojit će se 4,5 miliona maraka te za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,5 miliona maraka.

Riječ je o dodatnom zaduženju, uz prethodni kredit za izgradnju, dogradnju i obnovu pobrojanih objekata vrijedan 32 miliona maraka. Period otplate ovoga kredita je 12 godina.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg ponovio je kako su izgradnja i opremanje Pedijatrije SKB-a Mostar, kao i predviđeni zahvati na zgradama i odjelima bolnice "Dr. Safet Mujić" i Opće bolnice Konjic projekti od izuzetnog značaja za sve građane ovog kantona.

- Javnost je upoznata s činjenicom da je Vlada HNK u cijelosti na sebe preuzela kredit Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 miliona maraka za izgradnju i obnovu svih triju bolnica u našem kantonu – rekao je Herceg.

Nakon ulaganja u izgradnju, premijer Herceg je napomenuo kako su prošle godine javno iskazali spremnost za preuzimanje obaveza oko dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 13 miliona maraka za opremanje bolničkih kapaciteta, kako ne bi došlo do zastoja u završetku ovoga važnog projekta.

- Današnjom je odlukom omogućeno realiziranje dovršetka ovog vitalnog projekta za još kvalitetniju zdravstvenu uslugu našim sugrađanima, u prvom redu bolnice dostojne 21. stoljeća za najmlađe pacijente, gdje naravno mislim na novu savremenu zgradu mostarske Pedijatrije, na što sam lično ponosan – zaključio je Herceg.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga