Uoči sastanka s Kurtijem

Vučić rekao da sile zaštitnice Kosova žele otjerati Srbe s Kosova

FOTO: AA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da nije optimista kada je riječ o predstojećem susretu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, 18. augusta, ali da ide sa dobrom voljom da ukaže na svu, kako je naveo, pogubnost i opasnost sa kojom se suočavaju.

Podsjetivši da je od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, prošlo više od devet godina, Vučić kaže da Zapad to ne zanima i da oni kažu da sve mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

Ako je to tako, kaže Vučić, Priština to može da uradi i bez dijaloga.

Što se preregistracije tiče, Vučić ističe da Albancima nije cilj da Srbija prihvati RKS table, već da hoće da ukinu KM tablice, jer su svi Srbi sa juga odavno prihvatili RKS table.

- Jer kada nema KM tablica onda je to dokaz da Srbija ne živi na Kosovu. A na to nemaju nikakvo pravo. I ne postoji način da nas na to nateraju - rekao je Vučić gostujući na Prvoj tv.

Na pitanje šta će Beograd da uradi od 1. septembra, Vučić kaže da će raditi ono što može.

- Oni zajedno sa NATO mogu šta hoće, mada Stoltenberg se ponaša odgovorno, KFOR također, ali sile zaštitnice, čije to čedo, baš briga za Srbe i Srbije. Jer, po njima je Kosovo suverena zemlja i hoće da otjeraju Srbe sa Kosova - naveo je predsednik.

Vučić je rekao da zna koga oni žele da likvidiraju.

- Mi znamo i koga jure, znamo imena između šest i deset lica koje oni žele da lividiraju, misle da su oni nosioci otpora, uvijek su to najveći kriminalci, psihoate, ludaci - rekao je Vučić.

Za njih je, kaže, sada i Srbin sa kamenom terorista i kriminalac iako živi na teritoriji svoje zemlje po rezoluciji 1244.

Vučić pojašnjava da je objelodanjivanje namjere Prištine jedan od razloga da to spriječi, ali će, ističe, oni nastaviti sa svojim akcijama i neće se umiriti dok kako je rekao, ne završe sjever Kosova.

- To im je jedino važno i misle da su sve odavno završili. Na silu možete sve, ali vam nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda - rekao je Vučić i poručio da će Srbija učiniti sve da održi mir, gotovo po svaku cijenu.

Na pitanje šta to znači "po svaku cijenu", Vučić precizira da to znači da će učiniti sve da ne krene ubijanje srpskog naroda na Kosovu, prenosi portal bigportal.ba.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga