open-navfaktor-logo
search
Zbog medijskih istupa
Zastupnici u KS o discipliniranju sindikalca i policajca: MUP i Vlada da se prestanu baviti verbalnim deliktima
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo komentarali su pokretanje disciplinskog postupka protiv predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Viktora Ćatića i policajac Amira Bašića.
30.11.2022. u 20:30
get url
text

Naime, jučer su sindikalac Viktor Ćatić i policajac Amar Bašić dobili odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv njih zbog, kako se navodi, teže povrede službene dužnosti.

VEZANI TEKST - Policajac i sindikalac se žalili na loše uvjete rada, MUP KS ih sad kažnjava disciplinskim postupkom

Teža povreda službene dužnosti odnosi se na to da su Ćatić i Bašić, kako se navodi, bez odobrenja komesara, javno govorili o tome da policijski službenici godinama rade u jednoj policijskoj uniformi, da nisu dobili obuću te da su objekti u kojima rade neuvjetni.

Mahir Dević kaže da je pokretanje disciplinskog postupka protiv Ćatića i Bašića zbog javnih nastupa, u kojima argumentovano govore, pokušaj discipliniranja javnog mnijenja.

- Na staru opremu se žale svi policajci kad nas zaustave na cesti. Pokretanje disciplinskog postupka protiv Ćatića i Bašića je strašno. Strašno je da se na takav način vrši pritisak na Sindikat i na policajce zato što argumentovano govore o tome da nemaju opreme u kojoj treba da rade. To je pokušaj discipliniranja javnog mnijenja. Očigledno im nije dovoljno što na neki način drže medije i sad pokušavaju da ugase svaki vrstu kritike – poručuje Dević.

VEZANI TEKST - Ćatić o discipliniranju sindikalaca i policajaca: MUP KS nije vlasništvo komesara, ni ministra

Irfan Čengić ističe da ne može komentarisati unutrašnju kontrolu jer nema dovoljno informacija, niti ima nadležnost da se miješa u unutrašnje procese u nezavisnom organu uprave kakav je Uprava policije KS, međutim dodaje da je činjenica da policijski službenici nemaju adekvatnu opremu.

- Ono što jeste činjenica i što sam u kampanji govorio je da policijske snage u KS već dugo nisu dobile novu opremu i da je upitno kakvu opremu će nam uopće nositi novozaposleni policajci. Iskreno govoreći, Skupština KS u svom budžetu planira sredstva za ovu namjenu, ali zbog stavljanih van snage podzakonskih akata po kojima je kupljena trenutna oprema i zbog sporog procesa donošenja nove federalne uredbe o policijskim uniformama, ispaštaju policajci na terenu. Također, stanje sa kupovinom oružja i opreme za posebne namjene nije zadovoljavajuće jer tenderi za njihovu nabavku su stalno usporavani procesima žalbi strateškim djelovanjem snaga koje ne žele da se policija u KS značajno opremi – kazao je Čengić te dodaje kako smatra da se početkom naredne godine moraju usvojiti izmjene kantonalnih zakona i podzakonskih akata i uskladiti ih sa državnim zakonom o javnim nabavkama i pod oznakom tajnosti kupovati opremu i naoružanje za MUP KS kao što to godinama radi MUP RS-a.

VEZANI TEKST - MUP KS proganja policajce koji se javno žale da u istim uniformama i obući rade sedam godina!

Elvedin Okerić kaže da je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica zajedno sa Vladom KS pozitivno odgovorio na sve zahtjeve Uprave policije, kada je u pitanju kapacitiranje ljudskim resursima, prijema novih policijskih službenika te nabavke materijalno tehničkih sredstava.

- Na osnovu zakonskih propisa, operativnu i finansijsku samostalnost u postpunosti ima Uprava policije i ona je odgovorna na čelu sa policijskim komesarom za nabavku materijalno-tehničkih sredstava i utroška sredstava po njihovim zahtjevima – naglašava Okerić te dodaje da od policijskog komesara treba tražiti odgovore na pitanja u vezi sa starim uniformama.

VEZANI TEKST - Sindikat se oglasio o Katici: Ministrova opomena za sve one u policiji koji ukazuju na probleme

- Za nas je nedopustivo da slušamo opravdanja, da nakon pet, šest, sedam godina nisu nabavljene uniforme i ostala potrebna oprema zbog nekakvih procedura, čekanja na više nivoe ili nekih drugih razloga. Vlada KS uvijek je sigurnost smatrala prioritetom i smatramo da se tako Uprava policije treba odnositi kada je u pitanju kapacitiranje Uprave policije – dodaje Okerić.

Haris Zahiragić objašnjava da nije uredu da MUP KS, odnosno Uprava policije, pokreće disciplinski postupak protiv sindikalca i policajca jer su javno govorili o neuvjetnosti rada. 

- Policijski službenici, razumije se, ne smiju samostalno istupati i bez saglasnosti govoriti javno o operativnim stvarima, ali oprema i uvjeti rada nisu operativni podaci, nego njihova radnička prava. Javna je tajna da policajci moraju sami sebi kupovati obuću ili nosati poderane čizme. Uniforme, također, odveć su zastarjele. Motorska jedinica, prema informacijama koje imam, više od 20 godina nije dobila novu opremu. Radne prostorije, kompjuterska oprema, stolovi, stolice, a to možete vidjeti ako posjetite bilo koji policijsku stanicu, izgledaju kao da su stali u vremenu - ističe Zahiragić te dodaje:

VEZANI TEKST - U MUP-u KS ispitivali sindikalca Ćatića da li je "spominjao rad organa vlasti u negativnom kontekstu"

- Pozivamo Upravu policije, MUP KS, Vladu KS da se prestanu baviti verbalnim deliktima, nego da za našu policiju osiguraju uvjete dostojne čovjeka, na takav način će najbolje spriječiti ovakvu vrstu javnih komentara policijskih službenika. Također, trebaju nabaviti i oružje za koje smo već par godina uzastopno predviđali novac u budžetu. Imaju dovoljno novca za sve to. Ukoliko to nisu u stanju, neka se jednostavno sklone - poručuje Zahiragić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.