open-navfaktor-logo
search
Vozilo budućnosti
Messer i Toyota: Vozilo budućnosti na turneji u Sarajevu
AUTOR: Marketing
14.06.2024. u 12:40
get url
text
Sarajevo svjedoči važnom trenutku u gradskom prometu : po prvi put vozilo budućnosti – Toyota Mirai na vodik – vozi se ulicama grada. U saradnji sa Messerom, najvećim svjetskim specijalistom za industrijske plinove u privatnom vlasništvu, u Sarajevu je tokom sedmice, ispred Parlamentarne skupštine BiH održana jednodnevna izložba Toyotinih vozila s pogonom na vodik. Ovaj doprinos održivoj mobilnosti omogućili su Messer I Toyota. Messer nudi optimizirana rješenja za sigurna i pouzdana vozila na vodik.
Messser
FOTO:
messer
1 od 7
left-arrowright-arrow
Prva stanica za ovo inovativno vozilo na gorive ćelije je Messer BiH, gdje će se puniti vodikom. “Zadovoljstvo nam je surađivati sa Toyotom na ovom važnom projektu za promicanje korištenja vodikovih tehnologija u održivoj mobilnosti. Korištenje zelenog vodika kao goriva, predstavlja važnu prekretnicu u pristupu prijevozu, čini ga ekološki prihvatljivim i izravno smanjuje emisije štetnih plinova koji utječu na naše gradove i zdravlje”, ističe Mirjana Vuković, direktorica Messera u BiH.
Izazov sa kojim se treba suočiti na putu prelaska voznog parka sa fosilnih na čiste izvore energije, poput zelenog vodika, nedostatak je prateće infrastrukture, odnosno punionica vodika. “Messer nudi rješenja za opskrbu vodikovim gorivom kao I potrebnu infrastrukturu kao što su stanice za punjenje I proizvodnja obnovljivog vodika putem elektrolize”, zaključuje Vuković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.