open-navfaktor-logo
search
Kraj ljubavi
Bašić i Željo: Od punog povjerenja do hvala i doviđenja
Neki su očekivali, drugi priželjkivali, a oni treći nisu bili za drastične rezove. U konačnici Nermin Bašić sporazumno se rastao sa Željom poslije ljubavi koja je trajala 203 dana.
02.11.2023. u 19:22
get url
text

Tridesetak dana ranije Bašić je (nevješto), poslije neočekivane eliminacije od Slobode u Kupu Bosne i Hercegovine, a zatim i prvenstvene pobjede nad Širokim Brijegom na Grbavici, a pred vječiti derbi sa Sarajevom, stavio svoj mandat na raspolaganje.

Nadao se Bašić da će tako možda razdrmati i rasteretiti ekipu i sav pritisak staviti na svoja pleća, ali to nije urodilo plodom.

Iz Želje tada nisu prihvatili ostavku pa je jasno da se radilo o svojevrsnom igrokazu, poručivši da su Bašić i njegov stručni štab "dugoročno rješenje za klub i rješenje koje će ponuditi stabilizaciju i napredak u sportskom segmentu, afirmaciju mladih igrača i napredak kompletnog kluba".

Poslije samo mjesec, od punog povjerenja, sa Grbavice je treneru stigla poruka "hvala i doviđenja".

VEZANI TEKST - Željo neće žuriti sa izborom trenera, poznato ko vodi ekipu protiv Sloge i Borca
 

Bašić ostavlja Želju na osmoj poziciji na tabeli, sa 15 osvojenih bodova iz 12 utakmica, ali sa četiri boda deficita za Veležom koji je na četvrtom mjestu koje bi moglo voditi u Evropu (siguran plasman u Evropu imaju tri prvoplasirane ekipe i osvajač Kupa BiH). Svih 15 bodova Željo je osvojio na Grbavici, sa gostujućih travnjaka nije donio niti bod i po tome je ove sezone rame uz rame sa Zvijezdom 09.

Ruku na srce, Bašić je platio ceh slabih gostujućih izdanja, ispod nivoa i renomea kluba, a tome su doprinijela i pojačanja koja su odabrali on, ali i sportski direktor Samir Bekrić, koji bi trebao snositi dio odgovornosti u ovom segmentu.

Na Grbavicu je tokom ljeta stigao dvocifren broj novih igrača, a njihov učinak na travnjaku je beznačajan. Neki igrači se još traže, lutaju od pozicije do pozicije, a pojedini jednostavno nisu kvalitet za Želju i zalutali su u Zvorničku 27.

VEZANI TEKST - Željina "pojačanja" - čista nula
 

Ukupno je Bašić u svim takmičenjima vodio Plave 26 puta, s učinkom od 10 pobjeda, četiri remija i 12 poraza i prosjekom od 1,31 bodova po utakmici.

Ako gledamo prosjek osvojenih bodova, Bašićev učinak nešto je slabiji od prethodnika na klupi Plavih, ne uključujući Baku Sliškovića, Slobodana Krčmarevića i Miloša Kostića čiji angažman na Grbavici je bio kratkog daha.

Učinak Željinih trenera (Transfermarkt)

Edis Mulalić (46 utakmica, 1,58 bodova po meču),

Tomislav Ivković (21 utakmica, 1,38 bodova),

Amar Osim (68 utakmica, 1,74 boda),

Milomir Odović (18 utakmica, 1,39 bodova),

Admir Adžem (40 utakmica, 2,13 bodova)

Slavko Petrović (36 utakmica, 2,03 boda)

Admir Adžem je posljednji trener koji je na Grbavicu donio trofej. Plavi su pod njegovom komandom u sezoni 2017/18 osvojili Kup BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.