open-navfaktor-logo
search
Potpisao Francesco Farioli
Benjamin Tahirović dobio novog trenera: U Ajax stigao 35-godišnji Italijan
AUTOR: Faktor/Anadolija
23.05.2024. u 21:14
get url
text
Italijanski fudbalski stručnjak Francesco Farioli imenovan je za trenera nizozemskog prvoligaša Ajaxa.
Klub iz Amsterdama, čiji dres nosi naš reprezentativac Benjamin Tahirović, objavio je da je potpisan trogodišnji ugovor s 35-godišnjim Fariolijem koji će zamijeniti Johna van't Schipa na mjestu trenera.
Farioli je proteklu sezonu proveo u francuskom klubu Nice, a prije toga trenirao i turske ekipe Fatih Karagumruk i Alanyaspor, javlja Anadolu.
Farioli je svoju trenersku karijeru započeo 2009. godine u omladinskim pogonima nekoliko talijanskih klubova. Od 2015. do 2017. radio je kao trener golmana u Katru, a istu je ulogu imao u Beneventu i Sassuolu. Sredinom 2020. Farioli je imenovan pomoćnim trenerom u turskom Alanyasporu, a u proljeće 2021. postao je glavni trener u Fatih Karagumruku, koji igra u turskoj Super Ligi. To ga je učinilo najmlađim glavnim trenerom u turskoj ligi ikada.
- Francesco je trener koji se strastveno bavi svojom profesijom, sve promišlja do najsitnijih detalja i može učinkovito prenijeti svoje misli svom timu. Postali smo veliki entuzijasti kroz razgovore koje smo vodili s njim, ali i o njegovom načinu rada i načinu razmišljanja o fudbalu možete vidjeti koliko je on inteligentan čovjek koji može dobro komunicirati s ljudima, što je također vrlo važan dio posla - kazao je tehnički direktor Alex Kroes.
Ajax je ove sezonu završio na petom mjestu sa 56 bodova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.