open-navfaktor-logo
search
Zlatna koka
Da li je vrijeme da struka Sarajeva ukaže priliku Nurkoviću, Mehiću, Ploči, Pramenkoviću...
AUTOR: Autor: Faktor/S. Š.
15.05.2024. u 11:18
get url
text
Juniori Sarajeva na penale poraženi u finalu Kupa BiH od Slobode
Juniori Sarajeva na penale poraženi u finalu Kupa BiH od Slobode
FOTO: FK Sarajevo
Fudbaleri Sarajeva dva kola prije kraja sezone osigurali su plasman u Evropu.
Bordo tim je prošlog petka trijumfom protiv Zvijezde 09 (2:1) čekirao kartu za UEFA Konferencijsku ligu.
Bordo tim je trenutno četvrti sa četiri boda manje od trećeplasiranog Veleža, petoplasirano Posušje, koje je ujedno i naredni rival, zaostaje sedam bodova.
Velike su šanse da će Sarajevo i ostati na ovoj poziciji, a činjenica da nema rezultatskog imperativa, može dozvoliti luksuz da stručni štab u posljednja dva kola priliku ukaže produktima iz svoje Akademije.
Juniorski tim je godinama u vrhu bh. fudbala u svojoj kategoriji, a mnogi igrači koji su ponikli u mlađim kategorijama donijeli su klubu i novac svojom prodajom. U tom segmentu Sarajevo trenutno prednjači u odnosu na ostale bh. klubove.
Tako je od ljeta 2021. do danas Bordo tim je prodao devet talentovanih igrača (Vladan Kovačević, Numan Kurdić, Selmir Pidro, Halid Šabanović, Nihad Mujakić, Andrej Đokanović, Dal Varešanović, Belmin Dizdarević i Muhamed Šahinović) i na njima zaradilo nekoliko miliona KM.
Zanimljivo, trećina njih su golmani, što je dokaz da se sa čuvarima mreže radi odlično. I sada Sarajevo ima jednog sjajnog mladog golmana. Riječ je o Farisu Mehiću (18), juniorskom reprezentativcu BiH, koji je u nekoliko navrata bio na klupi seniorskog tima, ali još nije dobio priliku da debituje. Možda su mečevi protiv Posušja i Širokog Brijega prilika da stane među stative i stekne iskustvo koje će na kraju biti od koristi i njemu, klubu, a i reprezentaciji BiH.
Ali ne samo Mehić. U juniorima Sarajeva igra još nekoliko velikih talenata, koji bi mogli biti "zlatna koka" Bordo tima. Muhamed Buljubašić i Nidal Čelik su već postali standardni prvotimci, a na vrata A tima kucaju i Harun Pločo, Bakir Nurković, Seid Pramenković, Aleksa Popović...
Juniori Sarajeva su nedavno nes(p)retno izgubili finale Kupa od tuzlanske Slobode, trenutno su lideri u prvenstvu BiH, a debi za prvi tim bio bi ispunjenje sna za svakog od njih. Na potezu je struka Bordo tima, odnosno trener Simon Rožman.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.