open-navfaktor-logo
search
Skupa igrica
Da li su baklje najbolje "oružje u ratu" protiv FSBiH?
Evropska fudbalska federacije (UEFA) nedavno je žestoko kaznila Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zbog utakmica protiv Lihtenštajna i Portugala.
27.10.2023. u 18:49
get url
text

VEZANI TEKST - Iz UEFA-e stigla žestoka kazna za FSBiH, zatvara se...

Kasa Saveza olakšana je za oko 130.000 KM, a trećina od toga (40.000 KM) ide za incident u Vaduzu, kada su naši navijači izazvali prekid utakmice, uz veliki broj baklji ubačenih na teren.

UZ to, UEFA je zabranila prodaju ulaznica našim navijačima za prvu narednu utakmicu u organizaciji UEFA-e, a to će biti meč protiv Luksemburga u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. To znači da će Zmajevi ostati bez organizovane podrške (očekuje se da će na tribinama biti naših navijača koji će kupiti ulaznice za sektor namijenjen domaćim fanovima).

Uz sve to, UEFA nas je kaznila i djelimičnim zatvaranjem stadiona (3.000 mjesta) tokom prve sljedeće takmičarske utakmice UEFA-e u kojoj ćemo biti domaćini.

- Dio tribina će biti zatvoren na utakmici koju A reprezentacija BiH igra kao domaćin protiv Slovačke u Zenici (stadion Bilino polje) 19. novembra 2023. godine. Tribine na ovom stadionu će biti djelimično zatvorene, i to tri sektora na tribini jug (pravac prema tribini zapad) i dva sektora na tribini zapad (pravac prema tribini jug), što ukupno iznosi 3.198 sjedišta - saopćeno je danas iz FSBiH.

Stoga, postavlja se pitanje da li su bakljade najbolje "oružje u ratu" protiv FSBiH? Jasno je da mnogo stvari u bh. kući fudbala ne štima. Od nepotimza, preko sudijskih lakrdija u Premijer ligi BiH, do prečestih smjena selektora...

VEZANI TEKST - Fudbal nam tone sve dublje, a čelnici FSBiH "love u mutnom": Najvažniji su snaha i sinovi

Čelnicima FSBiH treba dati do znanja da ne rade dobro svoj posao, a većina njih toga je i svjesna, ali isto tako treba imati na umu da UEFA nema milosti kada je u pitanju pirotehnika.

Svakako da bi bilo bolje da se novac od kazni usmjerio u neke stvari od kojih će imati koristi imati naš fudbal. Klubovi muku muče sa terenima za treniranje. Mnogi premijerligaši čak i igraju na "livadama", koje se uz obilne jesenje kiše pretvore u močvare... Zar nije bilo bolje da se novac od kazni za baklje usmjerio za teren za umjetnom podlogom na kojem bi možda stasao neki novi Džeko, Pjanić, Dedić...

A za borbu protiv svega lošeg u bh. fudbalu postoje i drugi načini. Glasna riječ daleko se čuje, a u mnogim slučajevima jača je od bilo kakve pirotehničke naprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.