open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
Danas zasjeda Generalna skupština FSBiH: Koliko glasova je potrebno za velike promjene u bh. fudbalu?
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 08:39
get url
text
FOTO: FSBiH
Redovna sjednica Generalne skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine zakazana je za danas (11 sati), a pred delegatima će se naći neka važna pitanja o budućnosti bh. fudbala poput izmjene sistema takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.
Prijedlog Izvršnog odbora FSBiH je da od sezone 2025/26 Premijer liga umjesto 12 broji 10 klubova, što znači da bi u narednoj premijerligaškoj sezoni elitni rang napustila četiri kluba.
Generalna skupština FSBiH broji ukupno 60 delegata, od kojih 40 predstavlja NSFBiH, a 20 FSRS. Pravovaljane odluke mogu se donositi samo ako je prisutno više od tri četvrtine delegata (45 i više).
Kada je riječ o odlukama koje se tiču usvajanja i izmjena sistema takmičenja u BiH, Generalna skupština odlučuje tročetvrtinskom većinom. Za takvo nešto je, dakle, potrebno minimalno 45 ruku.
Pred sjednicu Skupštine moglo se čuti da su protiv rezova u eliti bez rekonstrukcije nižih rangova delegati iz Zapadnohercegovačkog kantona. Da li će im se neko pridružiti, ostaje nam da vidimo.
Osim promjene sistema takmičenja, prijedlog Izvršnog odbora je i daod predstojeće sezone (2024/25) krene novo takmičenje - Superkup BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.