open-navfaktor-logo
search
Turska
Edin Džeko postigao najviše golova za Fener, ali jedan igrač ima duplo bolji prosjek
AUTOR: Faktor
31.05.2024. u 14:58
get url
text
Bosanskohercegovački fudbaler Edin Džeko bio je ubjedljivo najbolji strijelac Fenerbahčea u protekloj sezoni Super lige Turske.
Reprezentativac Bosne i Hercegovine je od ukupno 99 pogodaka svog tima postigao 21 i upisao pet asistencija, javlja Anadolu.
Na terenu je proveo 2.692 minute u 36 prvenstvenih utakmica ove sezone.
Iskusni napadač je protekle sezone nastupao i UEFA Konferencijskoj ligi, dok nije igrao u Kupu Turske.
Džeko je tokom protekle sezone u svim takmičenjima na terenu proveo 3.242 minute u 46 zvaničnih mečeva, te postigao 25 golova i upisao devet asistencija.
Na listi najboljih strijelaca sezone u Fenerbahčeu slijedi napadač Michy Batshuayi koji je odigrao 775 minuta u 27 mečeva u Super lige ove sezone te postigao 12 golova i upisao jednu asistenciju.
Važno je napomenuti da je belgijski fudbaler na terenu u prosjeku tokom sezone proveo svega 28 minuta i 42 sekunde po utakmici.
Batshuayi je postizao gol u prosjeku svakih 65 minuta i u tom smislu je bio najefikasniji igrač Fenerbahčea. Džeko je u prosjeku pogađao svakih 128 minuta.  
U vrhu liste strijelaca još su se našli Turčin Irfan Can Kahveci koji je u 31 prvenstvenoj utakmici postigao 12 golova i upisao sedam asistencija.
Srbijanski veznjak Dušan Tadić koji je nastupio u svih 38 utakmica u turskoj ligi, postigao je deset golova i upisao 14 asistencija.
Poljak Sebastian Szymanski u 37 utakmica postigao je deset golova i upisao 11 asistencija.
Fenerbahče je na kraju veoma uzbudljive sezone zauzeo drugo mjesto sa 99 bodova, odmah iza Galatasaraya koji je sezonu završio sa 102 boda i tako titulu šampiona Turske osigurao tek u posljednjem kolu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.