open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
FK Sarajevo predstavio idejni projekat: Stadion Koševo u novom ruhu?
Fudbalski klub Sarajevo za danas je u Vijećnici zakazao konferenciju za medije, a tema je bila rekonstrukcija Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase - Koševo.
26.02.2024. u 17:00
get url
text

{$galerijaFotografija}

Bordo klub je poslao saopćenje za medije i izvinio se medijima. 

- FK Sarajevo iskreno se izvinjava predstavnicima medija zbog kašnjenja i nastalih neugodnosti.

Cijenimo vašu prisutnost i strpljenje. Nažalost, radni sastanak nije protekao prema planiranom vremenu zbog nepredviđenih okolnosti. Naš tim se potrudio prenijeti sve detalje projekta i informacije putem ovog emaila.

Ono što želimo naglasiti jeste da projekat uživa jednoglasnu podršku svih sudionika. Hvala na razumijevanju - piše u obavijesti koja je stigla na našu adresu, a ostatak emaila prenosimo u cijelosti:

- Fudbalski klub Sarajevo danas je održao radni sastanak u Gradskoj vijećnici Sarajevo, na kojem je predstavio javnim institucijama idejni projekat djelomične rekonstrukcije, sanacije i dogradnje Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase kako bi se stadion doveo na UEFA 4 kategoriju. Podsjećamo, stadion Koševo trenutno spada u kategoriju 2, te se na njemu ne mogu odigravati utakmice poslije drugog pretkola UEFA-inih klupskih takmičenja.

Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase već 40 godina nije značajno mijenjao svoj izgled. Iako su izvršene određene promjene, kao što su postavljanje novog terena s hibridnom podlogom te obnova svlačionica i drugih prostorija, s obzirom na gabarite stadiona, većih ulaganja za vizualne i funkcionalne promjene nije bilo, te je stanje gotovo nepromijenjeno već godinama. FK Sarajevo odlučio je uložiti napore i angažovati stručni tim koji je detaljno analizirao i pripremio prezentaciju koja je predstavila što je minimalno potrebno za kategoriju 4 i kako bi Koševo moglo izgledati u narednih 365 dana ukoliko za ovaj infrastrukturni projekt dobije adekvatnu podršku.

Shodno pravilniku UEFA-e za kategoriju 4, potrebno je izvršiti premještanje određenih prostorija na glavnu tribinu te izvršiti radove na natkrivanju dijela Istočne tribine. Također je potrebno ispuniti medijske zahtjeve, uključujući centralizaciju medijskog prostora, press zone i radnih prostora za predstavnike medija, postavljanje mix zone te osigurati uvjete za postavku određenog broja kamera za TV prijenos.

Osim toga, potrebno je zadovoljiti posebne zahtjeve za VIP tribinu, kreirati ugostiteljske objekte i sadržaje, poput pop-up zona na svakoj tribini, te poboljšati pristup osobama s invaliditetom kroz postavku rampi i liftova. Potrebno je osigurati dovoljan broj parking mjesta namijenjenih za svaku tribinu, uz dodatni broj sanitarnih prostorija i mnoge druge zahtjeve kako nalaže pravilnik.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Općine Centar: načelnik Srđan Mandić i predstavnici Općinskog vijeća: Sejad Đozo, Mehmed Muharemović, Sara Arslanagić, Alen Girt, Đenan Muminović, Hamdija Hasanović, Hidajeta Porić i Benjamin Isović - navodi se u saopćenju.

Sastanku je prisustvovao Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda te predstavnici Grada Sarajevo, gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući gradskog vijeća Jasmin Ademović, te Toni Vukadin, gradski vijećnik.

Ispred Fudbalskog saveza BiH je prisustvovao generalni sekretar Adnan Džemidžić.

- Svi učesnici sastanka i predstavnici navedenih institucija pozitivno su reagovali na prezentaciju i idejno rješenje te su izrazili punu podršku ovom projektu koji je od velikog značaja za klub, Općinu Centar, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo. Zajednički stav svih učesnika radnog sastanka je da je projekat dobar, racionalan, ekonomičan i izvodiv i da će ga podržati shodno raspoloživim budžetima.

FK Sarajevo prepoznaje važnost sportske infrastrukture ne samo za razvoj sporta, već i za promociju grada i stvaranje posebnog ambijenta na fudbalskim utakmicama. Kao klub čije su utakmice najposjećenije i najgledanije putem malih ekrana, važno nam je kakvu poruku šaljemo iz glavnog grada.

Naš tim angažirao je najbolje projektante sa iskustvom u rekonstrukciji sportskih objekata kako bi stvorili idejno rješenje i projekt za prvi korak djelomične rekonstrukcije našeg stadiona. Stadion Koševo je javno dobro i neophodna nam je podrška svih nivoa vlasti.

Očekujemo i nadamo se da ćemo udružiti snage i da će svi prepoznati značaj ovog projekta. Uoči obilježavanja 40 godina od Olimpijskih igara, smatramo da je idealno vrijeme da zajedno radimo na stvaranju boljeg ambijenta.

Koševo nije samo ograđeni teren za sportaše, predstavlja srce grada, mjesto gdje se susreću navijači, porodice, prijatelji i posjetitelji, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja odražava duh zajednice. Ovo je prilika da pokažemo našu predanost razvoju sporta, ali i stvaranju atraktivnog ambijenta koji će privući ljude i doprinijeti pozitivnoj slici grada.

Želimo vratiti osmijeh na lica građana i navijača, želimo porodice sa djecom, starije navijače i osjetljive grupe bez obzira na vremenske uslove ali i da osiguramo da FK Sarajevo u budućnosti sve evropske utakmice može igrati na Koševu - poručili su iz FK Sarajevo.

Iz Bordo tima je navedeno je kako bi ovaj projekat bio samo prva faza.

- Odmah nakon završetka prve faze klub će nastaviti raditi na prijedlozima za dalje unapređenje infrastrukturnih uslova, broja natkrivenih mjesta i ostalih sadržaja na stadionu s ciljem stvaranja boljeg ambijenta - istakli su sa Koševa.

Rekonstrukcija stadiona Koševo
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.