open-navfaktor-logo
search
Niko nije kriv
Frljić "ne zna ništa": FSBiH ignoriše upit medija, još jednom priznao da ne smije kazniti FK Borac
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine još nije kaznio FK Borac i Srđana Grhovca, kapitena Banjalučana, zbog političkih poruka na utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine.
28.12.2023. u 19:43
get url
text

VEZANI TEKST - Zbog čega FSBiH ne smije kazniti Borac i Srđana Grahovca?

Navijači jesenjeg prvaka Bosne i Hercegovine u nekoliko navrata tokom sezone prekršili su član 83. Diciplinskog pravilnika, u kojem se navodi, između ostalog, da će biti kažnjen onaj "ko ističe simbole ili geste političkog karaktera".

Lešinari, najvatreniji fanovi Borca, na većini utakmica u 18 kola jesenjeg dijela sezone "miješali su politiku u sport", ali delegati utakmica, koji su u većini slučajeva bili iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, to "nisu čuli, ni vidjeli". Prema dostupnim podacima na stranici FSBiH, lider je samo jednom kažnjem po članu 83. (Rasizam i drugi oblici diskriminacije) i to na utakmici protiv Posušja odigranoj 17. septembra 2023. godine u Banjoj Luci, kada je delegat bio Franjo Grgurović iz Novog Travnika.

A osim što su se delegati pravili gluhi i slijepi na ponašanje navijača Borca, isto je radio i Ivan Frljić, predsjednik Komiteta za takmičenja FSBiH. On je "po službenoj dužnosti" trebao prijavljivati delegate koji nisu radili svoj posao. Međutim, to očito nije radio, što se može vidjeti i po kaznama koje su izricane Banjalučanima.

Frljić je 28. septembra za Faktor kazao kako ne može reći ništa više dok ne bude održana sjednica Komiteta kojim predsjedava. Nakon toga se više nije javljao na naše svakodnevne pozive. Konačno, "smilovao" se 14. decembra i odgovorio je na naš poziv, ali opet nije rekao ništa konkretno.

- Da ti budem iskren, ne mogu se sjetiti, prijatelju. Sve je proslijeđeno prema Disciplinskoj, oni su odradili i kaznili... - kazao je Frljić, a na našu konstataciju da Komitet za takmičenje nije nikada prijavio sporne situacije, odgovorio je:

- Ne znam, evo. Pošaljite mail na Željka Radonju (odjel za takmičenje u FSBiH, op. a.), dobit ćete pismeni odgovor.

Pitali smo Frljića i o fotografiji osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koju su podigli navijači NK Široki Brijeg na utakmici protiv Veleža.

- Ne mogu se sjetiti tih stvari. Slobodno vi pošaljite mail. Ne mogu dugo razgovarati, na poslu sam, imam drugi poziv ovamo. Nikakav problem, proslijedite prema Željku (Radonja, op. a.) mail, dobit ćete odgovor - kazao je Frljić u telefonskom razgovoru obavljenom 14. decembra.

Dan kasnije, nakon telefonskog razgovora i sa Radonjom, na adresu FSBiH poslali smo sljedeća pitanja:

1. Zašto nije prijavljen i kažnjen FK Borac i kapiten ovog tima Srđan Grahovac zbog političkih poruka (izjava Grahovca se može pronaći na Facebook stranici FK Borac) nakon utakmice protiv Širokog Brijega, odigrane 27. septembra 2023. godine na stadionu Pecara (navijači skandirali "Kosovo je srce Srbije")?

2. Zašto nije prijavljen i kažnjen FK Borac zbog političkih poruka na utakmici protiv Veleža, odigranoj 1. oktobra 2023. godine (navijači skandirali "Kosovo, Srbija" i podigali parolu na kojoj je pisalo "Jer ko padne za Kosovo, taj nikada neće umrijeti")?

3. Da li je delegat Mario Đuran prijavio da su na utakmici Široki Brijeg - Velež, koja je odigrana 26. novembra u Posušju, navijači domaćeg tima istakli fotografiju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, da li je klub sa Pecare zbog toga kažnjen (fotografija je dostupna za pogledati na Facebook stranici Škripara, navijača NK Široki Brijeg)?

4. Ukoliko delegati utakmica (Siniša Stojčić iz Laktaša na meču Široki Brijeg - Borac, Nenad Mejakić iz Prijedora na meču Borac - Velež i Mario Đuran na meču Široki Brijeg - Velež), nisu prijavili sporne izjave, transparente, skandiranja i fotografije, da li su kažnjeni zbog toga? U tom slučaju zašto Komitet za takmičenje FSBiH nije podnio prijavu Disciplinskoj komisiji FSBiH i da li će zbog tog propusta biti sankcionisan predsjednik ovog komiteta Ivan Frljić?

VEZANI TEKST - Premijerligašima dim "progutao" 425.000 KM!

Odgovore na ova pitanja nismo dobili ni dvije sedmice nakon što smo poslali upit, i to na instistiranje Ivana Frljića.

Očito je da Fudbalski savez BiH ne smiju kazniti FK Borac, a i one koji prikrivaju nerad službenih lica, te na taj način prave ludim sve oni koji su svojim očima vidjeli i čuli sve ono što se dešava na utakmicama banjalučkog premijerligaša.

Za to vrijeme drugi klubovi se redovno prijavljuju i za svaki najmanji propust.

Rezultat toga su drakonske kazne koje su izrečene premijerligašima koji će, najčešće zbog pirotehnike navijača ove polusezone, u kasu Saveza morati platiti rekordnih 425.000 KM!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.