open-navfaktor-logo
search
Retrospektiva propasti
Fudbal na respiratoru: Kako su Alen Šeranić i Vico Zeljković zbog Borca "ubili" Premijer ligu BiH
Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu neće se nastaviti. Ovo je postalo jasno nakon što je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska, jutros objavio kako je iz preventivnih razloga odlučeno da se do 1. jula ne razmatra nastavak profesionalnih liga.
15.05.2020. u 14:13
get url
text

U principu, to je bilo jasno još jučer, kada je pripremljen teren za ovo što je je uslijedilo danas. Računica je otpočetka bila jasna - Premijer liga BiH se neće nastaviti, a to odgovara FK Borac koji će "izboriti" plasman u UEFA Evropsku ligu.

VEZANI TEKST - Koristi li Dodikov sestrić rodbinske veze: Nastavlja li se PLBiH ili će fudbal (p)ostati "neprijatelj broj 1"?

Krenimo redom...

Jučer ujutro je zasjedao Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FSBiH) i usvojen je zaključak da je posljednji rok za nastavak elitnog razreda našeg fudbala 7. juni. A da bi uslijedio "restart", potrebne su dozvole entitetskih kriznih štabova.

Sestrić Milorada Dodika

Nekoliko sati kasnije održan je i sastanak sa predstavicima premijerligaških klubova na kojoj nastupa drugi vrlo važan lik u cijeloj priči - Vico Zeljković. Riječ je, pazite sada, o predsjedniku FK Borac, predsjedniku Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS), budućem predsjedniku FSBiH, a što je, možda i najvažnije, sestriću Milorada Dodika.

Zeljković se na jučerašnjem sastanku deklarativno izjasnio da je Borac za nastavak PLBiH. No, već tada je bilo jasno da se ovim istupom samo pokušao javno ograditi od onoga što će se dogoditi sutra, prekosutra ili za pet dana. A dogodilo se već sutra, odnosno danas.

Ministar Šeranić kao papagaj je ponavljao da nema profesionalnog sporta minimalno do 1. jula. Uvaženi ministar je na "volej dočekao" i pitanje o tome da se u nekim zemljama nastavljaju fudbalska takmičenja, te je kontrapitanjem, izrecitovao napamet naučenu rečenicu da su prekinuta takmičenja u Francuskoj, Holandiji i Belgiji.

A zašto je on sve to pričao? Odgovor je prije nekoliko dana ponudio novinar Slobodan Vasković koji je na svom blogu pisao o tome da je Fond zdravstvenog osiguranja entiteta RS nabavio tri miliona zaštitnih maski ukupne cijene 2,5 miliona maraka preko firme "Eko piramida inženjering" Banja Luka. Zanimljivo, osnivač ove firme je Dejan Lukendić, direktor FK Borac, ali nije i jedini vlasnik te firme, već su suvlasnici i Dragan Popović, kao i Vico Zeljković. Da, isti Vico Zeljković o kojem smo pisali u uvodnom dijelu teksta.

"Raja" još "od pelena" 

Uz to, Vasković je Zeljkovića i Šeranića spominjao i u aferi sa pelenama za osobe sa posebnim potrebama.

- Kusturić, Zeljković i Lukendić su akteri morbidne afere sa nabavkom pelena najlošijeg kvaliteta za osobe sa posebnim potrebama, starim i nemoćnim licima. O tome kako su se bogatili na račun bolesnih uz podršku Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a i ministra zdravlja Alena Šeranića, pisao sam u februaru 2019. godine - napomenuo je Vasković.

VEZANI TEKST - Alen Šeranić "ugasio" Premijer ligu BiH: Naredne sedmice počinju treninzi, do 1. jula nema profesionalnih liga

Spona između Zeljkovića i Šeranića je i Milorad Dodik. Vico Zeljković je sin Dodikove sestre Bogdane, a Alen Šeranić je kadar SNSD-a, stranke čiji je Dodik predsjednik i preko koje je Šeranića ustoličio u ministarsku fotelju.

Stoga i ne čudi opstrukcija fudbala koju provode Zeljković i Šeranić, baš onako kako Dodik opstruiše funkcionisanje Bosne i Hercegovine. Pitate se šta je sa "H" komponentom? Tu je i ona...

Bitku za sport dobili su neprijatelji BiH, potpomognuti "vjetrom koji je puhnuo iz Mostara" u vidu Ivana Beusa. Potpredsjednik FSBiH koji je "lokalpatriotizam" i nebrigu za državni Savez dokazao prije nekoliko godina kada je režirao kraj Premijer lige BiH (na utakmicu Radnik - Zrinjski poslao svog sudiju Antonija Bandića koji je u 90 i nekoj minuti dosudio nepostojeći penal za Mostarce koji im je osigurao šampionsku titulu).

Beus se sada ne želi zamjeriti Zeljkoviću, budućem prvom čovjeku bh. fudbala, koji zbog Borca i svog ega "gazi" preko svega što mu se nađe na putu (devet od 12 klubova bilo je za to da se nastavi sezona). A daleko od toga da Beus i njegov Zrinjski nisu mogli zaustaviti Zeljkovićev "pohod" ka uništenju bh. fudbala.

Završnica Kupa BiH 

Odgovor se krije u Kupu BiH. Zrinjski, u kojem se Beus itekako pita, uz Željezničar, Široki Brijeg i GOŠK polufinalist je najmasovnijeg takmičenja (svi iz Federacije BiH). I dok su preostala tri kluba potpisali izjavu da žele okončati takmičenje u Kupu, mostarski klub nije bio za to i time je jasno dao do znanja da je na strani Zeljkovića.

VEZANI TEKST - Azmir Husić: Premijer liga BiH se neće nastaviti, problem je Borac, sve je dogovoreno, a ljudi se boje da pričaju

A i prvi čovjek Borca nije za to da se igra završnica Kupa jer bi tada njegov klub mogao ostati bez Evrope (Željo i Zrinjski imaju osiguranu Evropu kroz prvenstvo, a eventualnim osvajanjem ovog takmičenja plasman u Evropsku ligu izborili bi Široki Brijeg ili GOŠK, a u tom slučaju Borac bi ostao kratkih rukava).

Stoga, Zeljković i Beus ništa nisu prepustili slučaju i odlučili su, poput političkih zvijezda vodilja (SNSD i HDZ), rasturiti što je dobro za sve u BiH. A pred njima je "budućnost" jer Zeljković tek treba da preuzme kormilo Saveza, a združenim snagama i sa Beusom, godinama će voditi politiku koja će ostaviti duboke posljedice za bh. fudbal. Ukoliko to UEFA ne zaustavi, jer drugi mehanizam, očito, ne postoji... 

U međuvremenu ćemo gledati fudbalska prvenstva u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Farskim Otocima, Mađarskoj, Češkoj, Portugalu, Njemačkoj... Njihova je sreća što im fudbal nije neprijatelj broj 1, a i nemaju "genijalce" u likovima Šeranića, Zeljkovića ili Beusa.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.