open-navfaktor-logo
search
FIFA nije demantovala
Fudbalska Rusija u šoku: Reprezentacija suspendovana sa Svjetskog prvenstva 2022?
Katarska TV postaja beIN Sports objavila je na svojoj Twitter stranici vijest da je Međunarodna antidopinška agencija (WADA) suspendovala rusku fudbalsku reprezentaciju sa Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru, što je izazvalo medijsku paniku u Moskvi.
05.02.2020. u 18:14
get url
text

Katarci tvrde da je WADA o svojoj odluci već obavijestila Rusiju, međutim u Moskvi tvrde kako o svemu ne znaju ništa.

Zanimljivo, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) u izjavi za rusku novinsku agenciju TASS nije željela potvrditi, ali niti demantovati ovu vijest.

- Nemamo novih podataka o ovoj situaciji od decembra. Tada smo objavili da je FIFA bila u kontaktu s Wadom u vezi budućih odluka Izvršnog odbora antidopinga u fudbalu - napisala je FIFA, prenosi Fea.

Generalni direktor Ruske antidoping agencije (RUSADA) Juri Ganus kazao je za TASS da od WADA-e nije dobio nikakve dokumente o suspenziji Rusije sa Svjetskog prvenstva 2022. godine, a u Ruskom fudbalskom savezu, također, tvrde kako nisu dobili obavijest o promjeni statusa reprezentacije.

Početkom decembra prošle godine WADA je donijela odluku da se Rusiji, nakon velikog dopinškog skandala, zabranjuje nastup na svim velikim takmičenjima u iduće četiri godine. To znači da će svi sportisti koji neće moći dokazati svoju nevinost morati propustiti Olimpijske igre u Tokiju, dok će oni koji ipak uspiju dokazati da su nevini igrati pod olimpijskom zastavom.

Ruska antidopinška organizacija (RUSADA) proglašena je krivom nakon što su članovi WADA-e zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

FIFA je tada uputila pitanje WADA-i što to konkretno znači za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, a stigao je zanimljiv odgovor.

- Ako se Rusija i kvalifikuje, neće smjeti nastupiti pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kojemu može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi - izjavio je predsjednik WADA-ine Komisije za žalbe Jonathan Taylor. Međutim, tada niko nije spominjao suspenziju ruske fudbalske reprezentacije.

Katar bi trebao biti domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva između 21. novembra i 18. dcembra 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.