open-navfaktor-logo
search
Lov u mutnom
Ima li nepotizma u bh. kući fudbala: Jedan brat delegat, drugi direktor, u FSBiH šute
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (FSBiH) nije na najbolji način odgovorio na pandemiju koronavirusa, a iz dana u dan prave nove pogrešne korake.
30.07.2020. u 10:06
get url
text

Lični interesi su iznad sporta, a udobne fotelje čuvaju se na sve načine. Uz to, pojedinci iz administracije "optuženi" su i za nepotizam.

Ali krenimo redom...

VEZANI TEKST - Fudbal na respiratoru: Kako su Alen Šeranić i Vico Zeljković zbog Borca "ubili" Premijer ligu BiH

U bh. kući fudbala podlegli su pritisku iz entiteta Republika Srpska i preporuku tamošnjeg kriznog štaba "predstavili" kao naredbu da se do 1. jula ne može igrati fudbal. O tome smo već pisali, a razlog ovakve odluke je, kako je tumačeno u javnosti, dodvoravanje Vici Zeljkoviću, predsjedniku Borca i budućem predsjedniku FSBiH, koji je učinio sve da banjalučki premijerligaš sačuva četvrtu poziciju koja vodi u Evropu. Uz pomoć poltrona i poslušnika misiju je ostvario...

Dva mjeseca kasnije, kada je epidemiološka situacija u našoj zemlji znatno nepovoljnija, fudbal u BiH će se igrati. Vicini poslušnici na sav glas bruje kako nema odgađanja utakmica, poručivši tako kako zdravlje fudbalera i nije toliko bitno koliko je bilo važno u maju.

A onda su "lovci u mutnom", koji su podržali Vicinu priču o prekidu prošle sezone, zadovoljili svoje interese. Tako je na A listu sudija Premijer lige BiH vraćen Antoni Bandić, arbitar iz Gruda koji je 2017. godine napravio najveći cirkus u bh. fudbalu dosudivši penal za Zrinjski u sudijskoj nadoknadi, a koji je na kraju Mostarcima donio šampionasku titulu.

Bandić je na A listu stigao na prijedlog Komiteta za sudije i suđenje FSBiH kojeg čine Zoran Rebac (Mostar), Ibrahim Hasanbegović (Sarajevo) i Dragan Banjac (Banja Luka).

Promijenjene su i liste kontrolora suđenja, te liste delegata. A upravo na listi delegata dolazimo do imena za koja je bilo zamjerki da se radi o nepotizmu.

VEZANI TEKST - Odgovorni šute: Kako je Antoni Bandić došao na listu Premijer lige BiH?

Na listu je umjesto Suvada Alibašića "uskočio" Berin Pilav, dok njegov brat Elmir Pilav obavlja dužnost Izvršnog direktora za sport u FSBiH. Nezvanično, delegat na čije mjesto je stigao Pilav mlađi uputio je pismo Izvršnom odboru FSBiH, u kojem je naveo sve mutne radnje kojima je skrojena lista delegata. Kontaktirali smo Alibašića, kako bismo provjerili istinitost tih navoda, ali je kazao kako prema Kodeksu o ponašanju ne smije davati bilo kakve izjave. 

Berin Pilav na listu je stigao na prijedlog Milorada O. Laleta, predsjednika Takmičarske komisije FSBiH, i "desne ruke" Vice Zeljkovića, koji je u posljednje vrijeme najglasniji zagovornik odigravanja utakmice selekcije entiteta RS-a protiv fudbalske A reprezentacije Srbije. 

- Komitet za takmičenje FSBiH je na kraju takmičarske 2019/20. godine sačinio grupe uspješnosti rada delegata, a koje su usvojene od Izvršnog odbora FSBiH.

Pošto nisu bile predmet rasprave I i II grupa delegata, u prijedlogu iz III grupe uspješnosti rada delegata, Komitet za takmičenje FSBiH predložio je da sa liste ispada delegat Suvad Alibašić, koji je rangiran u III grupi uspješnosti delegata BH Telecom Premijer lige BiH, koju čine delegati sa koeficijentom koji iznosi od 2,00 do 2,99. Navedenu ocjenu imenovani je dobio nakon provedene stručne analize zapisnika sa utakmice, izvještaja sa utakmice i izvještaja o fair-playu kao službenih dokumenata sa utakmica na koje su bili delegirani od strane Komiteta za takmičenje FSBiH, a koje su registrovane u takmičarskoj 2019/2020. godini.

Redoslijed rangiranja utvrđen je na način da se vrši sabiranje svih ocjena sa utakmica BHT premijer lige BiH i Kupa BiH, na kojima su delegati obavljali dužnost, a ukupni zbir se dijeli sa brojem ocijenjenih utakmica, tako da dobijeni koeficijent zaokružen na dvije decimale predstavlja njegovu osnovu za utvrđivanje rang-liste - piše, između ostalog, u odluci Komiteta za takmičenje koju je "odobrio" Milorad O. Lale.

Naglašeno je da je FSRS dostavio prijedlog da se lista ne popunjava sa delegatima iz Prve lige FSRS, uz obrazloženje da su postojeći delegati sa liste BHT PLBiH značajno kvalitetniji.

Listu je dostavio i Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine (NSFBiH), a Komitet za takmičenje, čiji je predsjednik O. Lale, izvršio je pojedinačnu analizu za svakog delegata, te je zaključio sljedeće:

- Delegat Mario Ćosić je značajno kvalitetniji od delegata iz prve grupe uspješnosti Prve lige NSFBiH, te se predlaže da ostane na listi delegata Premijer lige BiH (manje godine starosti, veća perspektiva, nivo obrazovanja, poznavanje stranog jezika).

Predlaže se skidanje sa liste delegata Suvada Alibašića jer je rangiran u 3. grupi uspješnosti već treću sezonu zaredom, te nije iskazao nikakav napredak u radu i obavljanju dužnosti delegata. Umjesto njega, na listu se predlaže Berin Pilav iz Sarajeva, koji ispunjava sve uvjete (tri sezone zaredom je u prvoj grupi uspješnosti delegata Prve lige NSFBiH, VSS, perspektiva, poznavanje stranog jezika) - piše u dopisu Komiteta za takmičenje FSBiH.

Protekle sedmice u FSBiH održan je seminar za delegate PLBiH i svjedočili smo jednoj zanimljivoj situaciji. Na mjestu "odgovornih" i "nadređenih", uz rame sa Miloradom O. Laletom, sjedio je jedan brat - direktor Elmir Pilav, a u "školskoj klupi" drugi brat - delegat Berin Pilav. Procijenite samo ima li tu sukoba interesa.

Direktor Pilav uz rame sa O. Laletom i delegat Pilav u "školskoj" klupi  

Da li je to nepotizam, pitali smo i odgovorne u FSBiH.

- Konkretno, da li je istina da je Berin Pilav ocijenjen kao najbolji delagat u prošloj sezoni u Prvoj ligi FBiH i da postaje delegat u Premijer ligi BiH? Ko ga je tako ocijenio, ko ga je predložio i ima li tu nepotizma, odnosno "trgovine" funkcijama? Kako to može izmijeniti Izvršni odbor FSBiH, ili IO krovnog saveza samo potvrđuje liste i prijedloge koji su dostavljeni od entiteta?

Ova pitanja 16. jula poslali smo na adrese generalnih sekretara FSBiH i NSFBiH Adnana Džemidžića i Eldina Bakovića, te Elmiru Pilavu, Izvršnom direktoru Sektora za sport u FSBiH, ali odgovore nismo dobili.

Vjerovatno su stručnjaci iz bh. kuće fudbala imali važnijih obaveza kao što je izrada nakaradnog "COVID-19 protokola", koji ima bezbroj manjkavosti, a između ostalog, i taj što je FSBiH praktično uveo cenzuru (dozvoljeno da na utakmici PLBiH može prisustvovati samo 6 novinara i dva fotoreportera)!

Nije zgoreg napomenuti da je ispod ovog dokumenta svoj potpis stavio direktor Pilav, a da su u njegovoj izradi učestvovali Sektor za sport FSBiH, Komitet za takmičenje FSBiH kojem predsjedava Milorad O. Lale, Komitet za sportsku medicinu FSBiH i Disciplinska komisija FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.