open-navfaktor-logo
search
Olakšice klubovima
Ima li ovo veze s izborima? FSRS se odrekao pola miliona KM
Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i prvi čovjek fudbala u entitetu RS, otkrio je da klubovi Prvih i drugih liga pod okriljem FSRS neće plaćati kotizacije.
14.02.2024. u 15:20
get url
text

Odluka se odnosi na nastupajuću proljetnu polusezonu, kao i kompletnu narednu takmičarsku godinu (2024/25).

- Savez je odlučio da svi klubovi Prve i drugih liga pod okriljem FSRS budu oslobođeni kotizacije za nastupajuću proljetnu poluseozunu, kao i cijelu sezonu 2024/2025. Siguran sam da ćemo ovom odlukom olakšati funkcionisanje mnogim klubovima, jer je za većinu ovo bio veliki izdatak, te će taj novac moći usmjeriti u razvoj i unapređenje rada svog kluba - poručio je Zeljković u jeku fudbalskih izbora na svim nivoima.

Prema propozicijama, 18 klubova učesnika Prve lige RS obavezno je platiti kotizaciju za takmičenje u iznosu od 10.000 KM. Klubovi su ovaj iznos dužni platiti u četiri jednake rate, po dvije u oba dijela sezone. Za sezonu i pol, FSRS se na osnovu ove stavke odrekao 270.000 KM.

Za drugoligaše u RS-u kozizacija po sezoni iznosi 5.000 KM. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se u dvije Druge lige RS-a (Zapad i Istok) takmiče ukupno 32 tima, FSRS ostaje bez dodatnih 240.000 KM prihoda, odnosno ukupno 510.000 KM.

- Svi klubovi treba da znaju da u FSRS imaju iskrenog partnera i podršku u svom napredovanju. I dalje ćemo nastaviti da u skladu sa svojim mogućnostima pomažemo svima kojima je pomoć potrebna, a sa ciljem razvoja i napretka fudbala na ovim prostorima - zaključio je Zeljković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.