open-navfaktor-logo
search
Otvorio dušu
Meho Kodro prozvao predsjednika FSBiH i otkrio zašto je dobio otkaz na klupi Zmajeva
Meho Kodro, nekada proslavljeni bh. fudbaler, nije se proslavio na klupi fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
19.12.2023. u 10:30
get url
text

VEZANI TEKST - Kodrino otvoreno pismo članovima IO FSBiH: "Pokušali ste me poniziti, a u suštini pokazali ste svoju nemoć"

U dva navrata vodio je Zmajeve, ali oba puta bi bio smijenjan nakon samo dvije utakmice. Prvo 2008. godine u vrijeme vladavine tročlanog predsjedništva u Fudbalskom savezu BiH (Iljo Dominković, Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko), a potom i ove godine u mandatu Vice Zeljkovića.

Kodro je i sada, kao i kada je dobio otkaz prije 15 godina, "pobjegao" iz BiH, a onda je "otvorio dušu" za inostrane medije. Sada je u razgovoru za španski Jot Down Sport otkrio šta se dešava u reprezentaciji BiH i zašto je dobio otkaz(e).

- To je vrlo lako za objasniti iako je drugi boravak, koji je okončan prije mjesec i po, nešto čudniji za mene. Kada sam prvi put bio selektor 2008. godine, predsjednik mi je uoči utakmice sa Japanom rekao: "Gledaj, imam neke svoje igrače i bilo bi dobro da ih pozoveš".

Imao je neke igrače, valjda preko zastupnika, koji su bili u kontaktu s njim, jer su tada tako funkcionisale stvari u Bosni i Hercegovini. Tražio sam sastanak sa predsjednikom i dva potpredsjednika, jer je u BiH sve podijeljeno na tri, čak i Savez.

Ovo govorim da shvatite kako sam počeo raditi kao trener. Sastao sam se sa njima i pitao ih da vide šta se dešava, da mi je predsjednik rekao da na spisak stavim njegova tri igrača. A potpredsjednik mi kaže da i on ima prijatelja, kako bi bilo... Tako sam ja počeo. Sve su to bili problemi, užasan nered. Na kraju su me otpustili. Bio sam selektor dvije utakmice - ispričao je Kodro.

Komentarisao je i dešavanja iz 2023. godine.

- Nakon 15 godina sam se vratio i ponovo razgovarao sa predstavnicima Saveza. Mislio sam da su se stvari u BiH promijenile, da su svi ti problemi nestali. No kada sam slao prve pozive, rekli su mi da je predsjednik (Vico Zeljković, predsjednik FSBiH) rekao da moram uključiti nekoliko njegovih igrača, od kojih jedan gotovo nije igrao zadnjih godina.

Rekao sam da to ne mogu i to je razlog što su me otpustili. Bh. fudbal tako funkcioniše. Dajem ti posao, ali moraš paziti. Nažalost, mislio sam da to više nije slučaj, ali sam shvatio da nije. Odigrali smo dvije utakmice, jednu smo pobijedili (Lihtenštajn 2:1), a drugu izgubili golom u 92. minuti (Island 0:1) i to je bio dovoljan razlog.

Kasnije su rekli da smo se usmeno dogovorili da me, ako ne dobijem prve dvije utakmice, mogu smijeniti bez ikakvih obaveza, ali to nema veze sa istinom. Imam potpisan ugovor i moram se braniti - ispričao je Kodro, koji je u velikom intervjuu govorio i o svojoj karijeri, privatnom životu, te podijeljenom Mostaru:

- Mostar je prije bio kao ovaj stol. Ali poslije rata, nije da postoji granica, nego rijeka Neretva dijeli jednu stranu grada od druge. Nema zida, može se ići s jedne strane na drugu, ali u Mostaru se zna koja nacija živi s koje strane. To je direktna posljedica rata.

VEZANI TEKST - Asmir Begović nazvao kriminalcima Vicu Zeljkovića, Misimovića i Peteva

Na desnoj strani rijeke većinu čine Hrvati. S te strane je stadion Veleža (Pod Bijelim brijegom), ali sada postoji drugi klub Zrinjski, a Velež je prešao na drugu stranu. Hoće li Velež vratiti teren? Jako teško, jako teško. Jer, nažalost, u Mostaru se zna koja nacija živi na kojoj strani i to je sada najveći poraz.

Na pitanje da li hrvatska zajednica u Mostaru za Zrinjski odgovorio je potvrdno.

- Da, ima puno Hrvata koji ih podržavaju. Prije rata svi su navijali za Velež i sigurno će neki Hrvati nastaviti navijati za njega ili možda voljeti oba kluba. No kako je prošlo tridesetak godina, oni koji su kasnije rođeni, odrasli su s drugačijim osjećajima i sada mladi ljudi, ovisno o tome u kojem su kraju Mostara rođeni, navijaju za jednu ili drugu ekipu - objasnio je Kodro za Jot Down Sport.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.