open-navfaktor-logo
search
Pred nastavak prvenstva
Neki su važni i neizostavni: Ovi igrači broje posljednje mjesece ugovora s premijerligašima
Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine nastavlja se u petak, poslije tačno 60 dana zimske pauze.
14.02.2024. u 19:28
get url
text

Manje-više, u bh. eliti sve je jasno. Za naslov prvaka borit će se jesenji prvak Borac, titulu će pokušati odbraniti Zrinjski, a iz drugog plana prijete Velež i Sarajevo.

Sloga na petoj poziciji, tako djeluje u ovom trenutku, proljeće dočekuje rasterećeno i bez pretjeranog (rezultatskog) pritiska, a u borbi za opstanak su svi timovi od šestoplasiranog Širokog Brijega, do Posušja, GOŠK-a, Tuzla Cityja, Željezničara, Igmana. Trenutno je Zvijezda 09 zakovana za dno.

Još četiri kola igraju se po ranije utvrđenom rasporedu, a onda će na scenu stupiti novi određen bergerovim tablicama.

Prijelazni rok je završen prošlog petka, ali klubovi i dalje mogu osnažiti svoje redove dovodeći igrače sa "čistim papirima". Fudbaleri takvog statusa uostalom najčešće dolaze u bh. elitu jer rijetki su klubovi "solventni" za shopping.

Zanimljiv je i spisak igrača koji ulaze u posljednje mjesece ugovora sa svojim poslodavcima.

Među njima su Josip Ćorluka, Slobodan Jakovljević, Tomislav Kiš, Damir Zlomislić i Tarik Ramić iz Zrinjskog. Njihova saradnja sa Mostarcima, ako u međuvremenu ne dođe do promjene, završit će na kraju sezone, 31. maja.

Sebastian Herrera, David Čavić, Jakov Blagaić, Jovan Nišić, Stefan Fićović, Enver Kulašin, Alen Jurilj, Stojan Vranješ, Vasilije Terzić, Damir Hrelja, Bojan Pavlović, igrači su Borca koji ugovornu obavezu imaju do kraja takmičarske godine.

Mirzi Mustafiću, veznjaku Sarajeva, ugovor također završava na kraju sezone, ali on ima opciju jednogodišnjeg produženja. I novi golman Sarajeva Dejan Iliev ima ugovor do ljeta 2024, baš kao i Slaviša Radović i Marin Aničić te ranije otpisani Mario Vrančić.

Značajan je broj i igrača Želje koji broje posljednje mjesece ugovora - Edin Cocalić, Marin Galić, Semir Štilić, Nedim Mekić, Joseph Amoah i Dženan Haračić.

Klemenu Šturmu, Dini Hasanoviću, Saši Domiću, Denisu Zvoniću, Adnanu Džafiću i Emiru Haliloviću na kraju sezone završava saradnja s Veležom.

Na kraju sezone 2023/24. slobodni u izboru nove sredine bit će još Ajdin Nukić (Tuzla City), Karlo Kamenar, Gabriel Boban (Posušje), Mersudin Ahmetović, Amer Dupovac (Igman) i brojni drugi fudbaleri. Naravno, sve će biti mnogo jasnije kada se podvuče crta i analizira sezona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.