open-navfaktor-logo
search
Lov u mutnom
Obmane iz FSBiH: Da li je Misimović nagrađen zato što je "srušio" Barbareza i Spahića?
Zvjezdan Misimović, nekadašnja desetka Zmajeva, u vrijeme igračke karijere, jedno vrijeme bio je ljubimac navijača našeg državnog tima.
26.04.2021. u 21:27
get url
text

Međutim, potezi koje je povlačio u posljednje vrijeme diskreditovali su ga i "poništili" sve dobro što je uradio u dresu sa državnim grbom BiH.

VEZANI TEKST - Svi incidenti: Mitraljezac Misimović "izrešetao" Sušića, "prodao" saigrače, Ćiro Blažević ga optužio za izdaju

Posebno se to odnosi na kraj prošle godine kada je izdao i "prodao" bivše saigrače Sergeja Barbareza i Emira Spahića.

Menadžer ranije radio poslove za Misimovića

Misimović je u izboru nasljednika Duška Bajevića podržao Ivayla Peteva, kojeg je favorizovao aktuelni predsjednik FSBiH Vico Zeljković, a okrenuo je leđa bivšim kapitenima (Spahić predlagao Barbareza).

A čini se da je Misimović nagrađen za odanost prvom čovjeku bh. fudbala. U bh. medijima jučer se pojavila informacija da je u funkciji v. d. tehničkog direktora pregovarao sa Ervinom Omićem, koji je rođen u Austriji, ali bi mogao zaigrati za BiH.

Postavlja se pitanje ko je dao ovlasti Misimoviću da pregovara i u kojoj funkciji? Poznato je da mu je mandat v. d. tehničkog direktora istekao kada i mandat bivšem selektoru Dušku Bajeviću. Znamo da je bio savjetnik Izvršnog odbora FSBiH i taj mandat mu je istekao sa prestankom mandata bivšem IO.

Pitanje je u čije ime Misimović poziva igrače i razgovara, odnosno da li pregovara on ili menadžer s kojim je u saradnji?

U cijeloj priči se treba vratiti i nekoliko mjeseci unazad. U maju prošle godine selektor Bajević i njegov stručni štab dali su "zeleno svjetlo" da se krene u akciju i obave razgovori sa Dennisom Hadžikadunićem i Anelom Ahmedhodžićem, koji su nastupali za mladu reprezentaciju Švedske, te Bećirom Omeragićem, mladim reprezentativcem Švicarske. Tada je za razgovore sa njima zadužen Misimović.

VEZANI TEKST - Ekskluzivno: Spahić objasnio zašto je izabrao Barbareza, kako je Misimović zloupotrijebio njegovo povjerenje?

Međutim, dvije sedmice kasnije iz Švedske je stigla vijest da je Ahmedhodžića kontaktirao srbijanski menadžer Dario Slomić. Isti menadžer je 2017. godine preko Misimovića na klupu Zmajeva pokušao "gurnuti" Sven-Gorana Erikssona, ali je to propalo, te je bh. tim preuzeo Robert Prosinečki.

Šta je pričao Sofrenić?

Također, simptomatično je da FSBiH još nije imenovao tehničkog direktora, iako je najavljeno da će on biti izabran prije starta kvalifikacija.

Potvrđuju to i riječi Milorada Sofrenića, doskorašnjeg potpredsjednika FSBiH, izgovorene 27. januara ove godine.

- Tenhnički direktor je otvoreno pitanje za postavljanje i to smo rekli da ćemo da riješimo do početka kvalifikacija. Ništa se tu nije promijenilo. Znači, ide se u tom pravcu - kazao je tada Sofrenić.

I, zaista, ništa se nije promijenilo jer tehnički direktor još nije izabran. Nezvanično, ova pozicija pripada Bošnjaku, pa se, možda, zbog toga i opstruiše njegov izbor.

Da li će Bošnjaci iz Izvršnog odbora i dalje "kao nojevi zabijati glavu u pijesak", zadovoljavati se "mrvicama" (Irfan Durić izabran za potpredsjednika, sin Muhidina Raščića u stručnom štabu juniorske reprezentacije BiH, Midhet Sarajčić još jednom član IO bez ikakvog utjecaja) ili će konačno reagovati, ostaje da vidimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.