open-navfaktor-logo
search
Zbog kršenja ljudskih prava
Palestinski fudbalski savez traži ukidanje članstva Izraela u FIFA-i
AUTOR: Autor: Anadolija
18.04.2024. u 15:30
get url
text
Palestinski fudbalski savez (PFA) pozvao je Međunarodnu federaciju fudbalskih asocijacija (FIFA) da izbaci Fudbalski savez Izraela iz ove fudbalske organizacije zbog izraelskog kršenja ljudskih prava u Pojasu Gaze.
U pisanoj prijavi FIFA-i, Palestinski fudbalski savez tražio je ukidanje članstva Fudbalskog saveza Izraela u FIFA-i s obrazloženjem da nije poduzeo potrebne korake protiv diskriminacije i rasizma u izraelskoj ligi kao i kršenja ljudskih prava koji su uslijedili nakon napada koje je Izrael pokrenuo poslije 7. oktobra.
- Cijela fudbalska infrastruktura u Gazi, uključujući historijski stadion Al-Yarmouk, koji su izraelske okupacione snage pretvorile u koncentracioni logor, uništena je ili ozbiljno oštećena - navodi PFA.
U prijavi FIFA-i navedeno je da Fudbalski savez Izraela nije poduzeo potrebne korake protiv diskriminacije i rasizma u vlastitoj ligi, što predstavlja "direktno kršenje člana 3. Statuta FIFA-e".
PFA je također kao primjer naveo objave na društvenim mrežama zvaničnika Fudbalskog saveza Izraela kojima "pokazuju snažnu podršku genocidu u Gazi".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.