open-navfaktor-logo
search
Omogućena kandidatura
Pobjeda Čeferina, a onda šok za delegate UEFA-e
Evropska fudbalska federacija (UEFA) je na 48. redovnom Kongresu u Parizu velikom većinom glasova odobrila promjenu Statuta kojom se sadašnjem predsjednika Aleksandru Čeferinu potencijalno omogućava još jedna kandidatura za predsjednika u periodu 2027 - 2031. godina.
08.02.2024. u 13:33
get url
text

VEZANI TEKST - Sukob u UEFA-i, legendarni Hrvat napustio Čeferina: Ne glumim heroja, ali ne želim u tome sudjelovati
 

Slovenac je na čelo UEFA-e došao 2016. godine. On je tada zamijenio Michela Platinija. Povjerenje za prvi puni mandat dobio je 2019. godine, a još četiri godine vladavine evropskim fudbalom osigurao je 2023. godine.

Čeferin se suočavao s kritikama da promjenom statuta gazi vlastitu reformu ograničavanja predsjedničkog mandata na 12 godina, ili tri mandata.

Iz UEFA-e su prije Kongresa objasnili da se ne radi o suštinskim izmjenama Statuta, jer postojeći propisi omogućavaju Čeferinu da se ponovo kandidira za predsjednika 2028. godine.

Ovaj Čeferinov potez žestoko je kritikovao donedavno njegov bliski saradnik Zvonimir Boban koji je napustio UEFA-U, slično mišljenje su imali čelnici rumunskog i engleskog fudbala.

Na kraju su delegati velikom većinom podržali izmjene Statuta, uz samo jedan glas protiv i jedan suzdržan glas.

Međutim, Čeferin je danas kazao da se po isteku akteulnog mandatata 2027. godine neće ponovo kandidirati za poziciju predsjednika UEFA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.