open-navfaktor-logo
search
Ministrica potvrdila
Policija spremna: Nema posebne prijetnje po EURO 2024, ali se pripremamo za svaki scenario
AUTOR: Anadolija
13.06.2024. u 17:32
get url
text
Olimpijski stadion u Berlinu šminka se za finale koje je zakazano za 14. juli
Olimpijski stadion u Berlinu šminka se za finale koje je zakazano za 14. juli
FOTO: Anadolija
Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je u četvrtak da policija nije identifikovala konkretnu prijetnju Evropskom prvenstvu 2024, ali su zvaničnici spremni da odgovore na svaki sigurnosni izazov tokom turnira, prenosi Anadolu.
Faeser je rekla da je njemačka policija dobro pripremljena za turnir i da će je podržati evropske kolege u rješavanju potencijalnih sigurnosnih pitanja.
- Trenutno ne postoji posebna prijetnja po EURO 2024, ali smo izuzetno oprezni i svaki sigurnosni rizik shvaćamo vrlo ozbiljno - rekla je Faeser, obraćajući se policajcima iz dvadesetak evropskih zemalja.
Dodala je da su njemački zvaničnici poduzeli dodatne sigurnosne mjere protiv potencijalnih terorističkih prijetnji, cyber napada, nasilja huligana i krivičnih djela.
Faeser je rekla da su rusko-ukrajinski rat i izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze imali dalekosežne posljedice, također i na sigurnost Njemačke te da su vlasti spremne odgovoriti na svaki mogući scenario.
- Svako ko vrijeđa druge, poziva na još zločina ili ističe simbole zabranjenih organizacija ili stranaka može biti procesuiran zbog toga, a to će biti i zadatak policijskih službenika tokom EURO-a 2024 - rekla je njemačka ministrica.
EURO 2024 počinje u petak, 14. juna, kada će domaćini igrati protiv Škotske na Allianz Areni u Minhenu u grupi A.
Procjenjuje se da će 2,7 miliona navijača prisustvovati utakmicama na stadionima, a očekuje se da će u fan zonama biti do 12 miliona ljudi.
Finale će se održati na berlinskom Olympiastadionu 14. jula.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.