open-navfaktor-logo
search
Fudbalski izbori
Pred Skupštinu: Bošnjaci "prodali" FSBiH, hoće li to naplatiti Irfan Durić?
Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sutra će izabrati novi Izvršni odbor, a dobit ćemo i novog predsjednika.
15.03.2021. u 22:02
get url
text

Elvedina Begića naslijedit će Vico Zeljković koji će, po svemu sudeći, u dobro planiranom scenariju, biti jedini kandidat FSRS.

VEZANI TEKST - Ko je izabrao selektora Zmajeva: Prodavali pelene, švercali igrače, na radaru SIPA-e...

Mnogo uzbudljivija "borba" očekuje se za članove Izvršnog odbora iz kantonalnih saveza, odnosno petericu Bošnjaka koji će naredne četiri godine sjediti u IO.

Ta "borba" traje već nekoliko mjeseci. Još od prošle godine kada je prekinuta Premijer liga BiH. Kulminacija je uslijedila prilikom izbora selektora fudbalske A reprezentacije BiH, kada su Bošnjaci "prodali" FSBiH i apsolutnu moć dali u ruke prvom čovjeku FSRS.

Ivaylo Petev bio je želja fudbalskih čelnika iz entiteta RS, prije svih Vice Zeljkovića, koji je učinio sve kako bi bugarskog stručnjaka postavio ne mjesto gdje je do tada sjedio Duško Bajević. Za finaliziranje tog posla morao je imati podršku Bošnjaka u IO, odnosno bar jednog predstavnika kantonalnih saveza.

Javnost je prizivala Sergeja Barbareza, legendarnog kapitena Zmajeva, ali IO nije mario za mišljenjem navijača i zarad ličnih, sitnih interesa podršku su dali Petevu.

Zanimljivo, od peterice Bošnjaka, to bi na kraju najviše mogao naplatiti Irfan Durić. I u vrijeme dok se još nije znalo da će Petev postati selektor Zmajeva, u javnosti se nagađalo da će Durić "iskočiti iz kolosijeka" i podržati Zeljkovićevog kandidata kako bi zauzvrat dobio glasove iz FSRS (20 delegata) u borbi za novi mandat u IO koji će voditi sa Hamdijom Abdićem Tigrom.

Simptomatično je da je Durić odmah nakon izbora Peteva održao interni sastanak sa Vicom Zeljkovićem. Narodski rečeno, u "četiri oka". O čemu su razgovarali, ostala je tajna? Možda ćemo odgovor dobiti sutra na Skupštini FSBiH.

Skupština FSBiH broji 60 delegata (40 iz NS Federacije BiH i 20 iz FSRS). Na Skupštini će biti predložena po dva kandidata iz "kantonalnih, županijskih i područnih saveza" i za njih će se skupštinski delegati izjašnjavati pojedinčno (svaki Kanton i područni savez posebno).

- Kandidat iz svakog kantonalnog ili područnog saveza koji dobije najveći broj važećih glasova od delegata prisutnih na Generalnoj Skupštini FSBiH izabran je u Izvršni odbor - piše u Članu 28 Statuta FSBiH.

VEZANI TEKST - Cirkus oko izbora selektora Zmajeva: Zašto Petev, kako je prekrižen Barbarez, koja je uloga Misimovića?

Daleko od toga da odgovornost za "prodaju" FSBiH nemaju preostala četiri člana IO iz reda Bošnjaka. No, čini se da je svaki od njih imao neki interes. Od Begića, koji je netom prije dobio titulu počasnog predsjednika, preko Muhidina Raščića i Midheta Sarajčića koji su "nanišanili" poziciju potpredsjednika Saveza u novom mandatu.

Spomenuta dvojica, uz Azmira Husića (TK), sigurno ulaze u novi saziv IO jer su njihovi protivkandidati potpisali pismene izjave da se u njihovu korist odriču pozicija u "fudbalskoj vladi", a očekuje se da će Husić biti i potpredsjednik Saveza.

Novi član IO FSBiH postat će i Muris Jabandžić, Tigar iz Tešnja, koji će zamijeniti Muhameda Begagića, dok će iz FSKS aktuelnog Begića zamijeniti Adnan Džindo ili Fuad Čolpa.

Izborna Skupština bit će održana sutra od 12 sati u Sarajevu.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.