open-navfaktor-logo
search
Žalili se UEFA-i
"Rat" se nastavlja: Kosovo prijavilo Srbiju zbog nacionalističkog i rasističkog ponašanja navijača
AUTOR: Faktor
21.06.2024. u 11:37
get url
text
FOTO: Anadolija
Nova utakmica, nove ružne scene na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Njemačkoj. Shodno tome, nastavljen je i "rat" saopćenjima...
Slovenija i Srbija jučer su podijelile bodove u Minhenu, a u nekoliko navrata sa tribina su se čuli povici kojima su navijači Orlova vrijeđali Kosovo. Uz to, na tribinama je bila jedna parola koja se nije svidjela čelnicima Saveza smještenog u Prištini.
Stoga je Fudbalski savez Kosova poslao žalbu UEFA-i zbog nacionalističkog i rasističkog ponašanja navijača Srbije.
- Fudbalski savez Kosova obavještava javnost da je pripremio sljedeću žalbu UEFA-i na ponavljanje ponašanja sa nacionalističkom i rasističkom retorikom srpskih navijača na utakmici Grupe C EURO 2024 između Slovenije i Srbije, koja je održana u četvrtak u Minhenu.
FSK najoštrije osuđuje nacionalističke poruke i postavljanje zastave Srbije sa mapom Kosova i natpisom "Nema predaje". Ponavljanje ovakvog ponašanja na fudbalskim stadionima, čak i nakon prethodnih kazni UEFA, neprihvatljivo je i zahtijeva veću rigoroznost organa UEFA-e za donošenje odluka.
Poruke sa šovinističkom retorikom su skandalozne, protivriječne vrijednostima koje sport prenosi i podriva osnovne principe UEFA-e. Još jednom pozivamo organe UEFA-e da budu rigorozniji protiv ponavljanja ovakvih neprijateljskih poruka prema našoj zemlji, kao ravnopravnoj članici sa svim ostalim zemljama u evropskoj fudbalskoj porodici.
Također, molimo organizatore da pojačaju oprez kako bi spriječili pojavljivanje ovakvih poruka.
FSK će nastaviti da promoviše prave vrijednosti fudbala i jedinstvo i poštovanje svih uključenih u fudbal - piše u saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici FSK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.