open-navfaktor-logo
search
Baraž za EURO 2024
Savo Milošević (ne)mijenja formaciju: Da li je ovo sastav Zmajeva za Ukrajinu?
Autor: S. Šišić
20.03.2024. u 21:17
get url
text
FOTO: Anadolija
Fudbalski A reprezentativci Bosne i Hercegovine odradili su večeras na Grbavici u Sarajevu službeni trening uoči utakmice polufinala baraža za EURO 2024 protiv Ukrajine.
Selektor Savo Milošević i njegovi saradnici na raspolaganju su imali sve igrače, a ovo im je ujedno bila i posljednja prilika da odluče za neke nedoumice koje su imali kada je u pitanju startna postava Zmajeva.
Iako je selektor bh. tima u dosadašnja četiri meča na klupi Zmajeva forsirao formaciju 4-2-3-1 postoji realna mogućnost da sutra na Bilinom polju zaigramo u formaciju 3-5-2.
Milošević na današnjoj presici na pitanje o golmanima nije dao odgovor ko će među stative, a pohvalno je govorio o sva trojici - Ibrahim Šehić, Kenan Pirić i Nikola Vasilj. Šehić je najiskuniji, ali je u najboljoj formi Pirić, čija je dodatna prednost igra nogom i tehnika, što je vrlo bitno za čuvara mreže u formaciju koja bi mogla istrčati na megdan Ukrajincima.
Što se tiče stoperskog trojca trebali bi ga činiti Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić i Sead Kolašinac. Pozicije bekova "rezervisane" su za Amara Dedića i Jusufa Gazibegovića.
Dvojac u napadu trebali bi biti Edin Džeko i Ermedin Demiorvić, a "gužva" će biti i u veznom redu. Čini se da je siguran sam Rade Krunić, a da će za preostala dva mjesta konkurisati nekoliko igrača. Prema onome što se moglo vidjeti na treninzima iza naše dvojice napadača mogao bi zagirati Haris Hajradinović, dok bi u paru sa Krunićem priliku mogli dobiti Gojko Cimirot ili Denis Huseinbašić.
Prvi je iskusniji, ali je drugi kreativniji i u ovom trenutku igra na mnogo većoj razini (Bundesliga u odnosu na Saudijsku Arabiju).
Nije nemoguće da u startnu  postavu "uskoči" i Miralem Pjanić, iako je to teško očekivati. Njegovo iskustvo je neupitno, ali je problem činjenica da igra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je znatno lošija liga od njegovih konkurenata u veznom redu.  
U slučaju da Milošević ostane vjeran formaciji  4-2-3-1, Kolašinac  bi sa stopera prešao na poziciju lijevog beka, a Gazibegović bi ostao ne klupi. U tom slučaju u vezni red uskočio bi još jedan reprezentativac BiH. 
Mogući sastav BiH: Šehić (Pirić), Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kolašinac, Dedić, Gazibegović, Cimirot (Huseinbašić), Krunić, Hajradinović, Demirović, Džeko.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.