open-navfaktor-logo
search
Golman Rakowa
Šta kažu pravila FIFA-e: Vladan Kovačević ne može braniti za Srbiju?
Sportsku javnost u našoj zemlji jučer je pomalo iznenadila činjenica da selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi na spisak za predstojeće kvalifikacijske susrete nije uvrstio Vladana Kovačevića, bivšeg golmana Sarajeva i U-21 reprezentacije BiH.
18.03.2023. u 19:14
get url
text

Iako se proteklih mjeseci često govorilo da je Vladan Kovačević izabrao reprezentaciju Srbije (iako se do jučer, on sam nikada javno nije oglasio po tom pitanju), Sportske.ba saznaju da Vladan Kovačević ne može braniti za reprezentaciju Srbije, niti za bilo koju reprezentaciju osim Bosne i Hercegovine u budućnosti.

Naime, prema promjenama FIFA pravila, koje su izglasane u septembru 2020. godine, igrač ne može promijeniti fudbalsko državljansvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.

VEZANI TEKST - Bio na širem spisku pa ostao bez poziva: Piksi prekrižio Kovačevića

Vladan Kovačević rođen je 11. aprila 1998. godine, što znači da je 21. godinu napunio 11. aprila 2019. godine, a posljednji zvanični nastup za U-21 reprezentaciju BiH je upisao 13.10.2020. godine u kvalifikacijskom susretu za Evropsko prvenstvo i gostujućem porazu od Njemačke (1-0).

U momentu posljednjeg nastupa za U-21 reprezentaciju BiH, Vladan Kovačević imao je navršene 22. godine i 183 dana.

Ovo naime nije prvi ovakav slučaj. Podsjetit ćemo, ne tako davno, lijevi bek hrvatske reprezentacije i član njemačkog Stuttgarta iznenadio je javnost u Hrvatskoj odlukom da brani za Njemačku, međutim, uvidom u novo pravilo FIFA-e, to nije bilo moguće.

Naime, igrač koji naknadno uzme drugo državljanstvo, a nije ga imao prije nego što se uopće počeo baviti fudbalom te je zaigrao za reprezentaciju (u ovom slučaju BiH) u bilo kojem uzrastu, mora biti mlađi od 21. godine kada je igrao posljednji susret za matičnu reprezentaciju kako bi mogao promjeniti sportsko državljanstvo.

Vladan Kovačević prema saznanjima Sportske.ba , teknedavno dobio pasoš Srbije i prema novom pravilu FIFA-e iz 2020. godine ne može nastupati za bilo koju drugu reprezentaciju osim Bosne i Hercegovine!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.