open-navfaktor-logo
search
Odlazak Bobana
Sukob u UEFA-i, legendarni Hrvat napustio Čeferina: Ne glumim heroja, ali ne želim u tome sudjelovati
Legendarni hrvatski fudbaler Zvonimir Boban napušta Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA).
25.01.2024. u 09:21
get url
text

Boban je informaciju potvrdio za Večernji list i otkrio zbog čega se odlučio za iznenađujući korak.

- Razgovarao sam s predsjednikom UEFA o problemu koji se dogodio tokom posljednjeg sastanka UEFA-inog Izvršnog Odbora u Hamburgu. Riječ je o prijedlogu o izmjeni statuta UEFA-e kako bi se Čeferinu, na sljedećem Kongresu 8. februara u Parizu, omogućila nova kandidatura nakon ovog mandata koji mu je trebao biti posljednji.

- Nakon što sam izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik Čeferin mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni niti moralno-etički problem - i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom - poručio je Boban.

On je kazao da su u protekle tri godine odnos i saradnja s Čeferinom i svim kolegama u UEFA-i bili izvrsni, ali da napušta UEFA-u.

Boban ističe da puno puta moramo prihvatiti logiku kompromisa, ali kada bi prihvatio ovako "tešku i krivu odluku i okrenuo glavu", išao bi protiv načela i općih vrijednosti u koje duboko vjeruje.

- Ne glumim nikakvog heroja, i dobro znam da su mnogi istog mišljenja - možda naivnog, ali sigurno ispravnog - zaključio je Boban.

Boban je u UEFA-i bio šef fudbala, a nalazio se na čelu novog savjetodavnog tijela Football Board.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.