open-navfaktor-logo
search
Prema koeficijentu
Svi bh. predstavnici će biti nosioci u prvom pretkolu Konferencijske lige
AUTOR: Faktor/Sport1
05.05.2024. u 21:14
get url
text
FOTO: FK Sarajevo
Pobjedom Sarajeva protiv Sloge u meču 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu, postalo je prilično izvjesno da će našu zemlju u evropskim takmičenjima naredne sezone predstavljati Borac, Zrinjski, Velež i Sarajevo.
Ostalo je još da Sarajevo i definitivno osigura četvrto mjesto, te da Borac i Zrinjski odluče o prvaku BiH.
Stoga se već polako može početi analizirati status naših klubova u evropskim takmičenjima, piše Sport 1.
U Konferencijskoj ligi će naša zemlja imati tri predstavnika, Sarajevo, Velež i Zrinjski ili Borac. Njihovi koeficijenti izgledaju ovako:
FK Velež - 3.500
FK Borac - 5.500
FK Sarajevo - 6.500
HŠK Zrinjski - 9.500
Mnogo je još nepoznanica o pretkolima Konferencijske lige, no jedna stvar je zasad sigurna - svi naši klubovi koji budu igrali ovo takmičenje bit će sigurno nosioci u prvom pretkolu ovog takmičenja.
Puno je zanimljivija Liga prvaka, gdje od statusa nosioca u prvom pretkolu često ovisi i kompletna evropska sezona nekog kluba. Sa koeficijentom 9.500, Zrinjski bi sigurno bio nosilac u prvom pretkolu Lige prvaka. Šta je sa Borcem i njegovim koeficijentom od 5.500? Situacija je vrlo zanimljiva i po pitanju Banjalučana.
Prvo pretkolo Lige prvaka igrat će 30 klubova, podijeljenih u dvije grupe od po 15 klubova nosilaca i nenosilaca. Već se sa stopostotnom sigurnošću može reći da su nosioci Ferencvaroš, Qarabag, Slovan Bratislava, HJK Helsinki, Flora Tallin, FCSB (Steaua), KI Klaksvik, Shamrock Rovers i The New Saints.
Isto tako, nenosioci su sigurno AC Virtus, Vikingur Reykjavik, Ordabasy, Panevezys te Dinamo Minsk. Preostaje da se rasporedi još 16 klubova nacionalnih prvaka, a među njima nisu još poznata sva imena.
Borac bi morao koeficijentom biti jači od 15 nacionalnih prvaka u prvom pretkolu, a trenutno su ispod njega Dinamo Batumi, NK Celje, Hamrun Spartans, Larne, Dinamo Minsk, Panevezys, Ordabasy, Vikingur i AC Virtus. Dakle, Banjalučanima je potrebno još šest nacionalnih prvaka sa lošijim koeficijentom da bi stekli status nosioca…
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.