open-navfaktor-logo
search
Velika senzacija
Trenutno najbolji strijelac EP: Rođen u Francuskoj, sa klubom prošle sezone ispao u drugu ligu
AUTOR: Faktor
27.06.2024. u 10:22
get url
text
FOTO: UEFA
Sinoć je okončana grupna faza Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a najviše golova u ovoj fazi postigao je Georges Mikautadze (tri puta se upisao u strijelace).
Igrač za kojeg mnogi ljubitelji fudbala nisu ni čuli do ovog turnira, Transfermarkt trenutno procjenjuje na 15 miliona eura.
U pitanju je 23-godišnji reprezentativac Gruzije, ekipe koja je jedno od najugodnijih iznenađenja turnira u Njemačkoj. I ne samo da je s tri gola najbolji strijelac grupne faze, tom učinku dodao je i jednu asistenciju, pa je i igrač koji je u prvoj fazi turnira imao najbolju kombiniranu statistiku za učestvovanje kod golova.
Za selekciju Gruzije do sada je odigrao ukupno 28 utakmica i zabio 13 golova. Na ovom EURO-u bio je strijelac na sva tri meča grupne faze. Zabio je Turskoj (1:3), Češkoj (1:1) i Portugalu (2:0), protiv kojeg je bio i asistent.
Mikautadze je rođen u Lyonu, a karijeru je započeo kao igrač B tima Metza. U najjači tim probio se 2019. i njegov je član i danas, nakon što je dio tog vremena proveo na posudbi u belgijskom Seraingu, a prošle sezone i potpisao za Ajax u transferu od 16 miliona eura.
U Amsterdamu nije snašao i nakon devet utakmica za klub bez učinka nizozemski velikan proslijedio ga je Metzu na posudbu uz opciju kupovine za 13 miliona eura. Metz je tu opciju iskoristio.
Prošle sezone postigao je 13 ligaških golova u 20 utakmica za Metz.
Njegov tim je krajem sezone u razigravanju za ostanak u prvoj ligi igrao protiv Saint-Etiennea. Prvu utakmicu je izgubio 1:2, u drugoj odigrao 2:2 i u novoj sezoni bit će francuski drugoligaš.
Po svemu sudeći, teško da će Metz uspjeti zadržati ovog sjajnog napadača u svojim redovima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.