open-navfaktor-logo
search
Posljedice pandemije
Udvostručen broj depresivnih fudbalera i fudbalerki
Broj fudbalera i fudbalerki sa simptomima depresije udvostručio se tokom pandemija koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).
20.04.2020. u 19:28
get url
text

Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro) je u saradnji s Univerzitetom u Amsterdamu proveo anketu o utjecaju pandemije na fudbalere i fudbalerke.

U anketi koja je trajala od 22. marta do 14. aprila učestvovala su ukupno 1.134 fudbalera i 468 fudbalerki iz ukupno 16 zemalja.

Rezultati ankete su pokazali da 13 posto fudbalera ima simptome depresije, a 16 posto simptome anksioznosti, dok su simptomi anksioznosti uočeni kod 18 posto fudbalerki, a simptomi depresije kod njih 22 posto.

Anketa je također pokazala da je većina igrača koji pokazuju simptome depresije zabrinuta za svoju budućnost u pogledu fudbala.

Prema rezultatima ankete provedene u decembru prošle godine i januaru 2020., prije prekida fudbalskih liga zbog koronavirusa, šest posto fudbalera i 11 posto fudbalerki je pokazivalo simptome depresije.

Prema ovim podacima, broj fudbalera i fudbalerki sa simptomima depresije udvostručio se tokom pandemija koronavirusa.

Vincent Gouttebarge, glavni ljekar Sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro), izjavio je da su se brojni sportisti u jednom momentu suočili s društvenom izolacijom, što se u konačnici odrazilo i na njihovo mentalno zdravlje.

- Zabrinuti su i za svoju budućnost. Preporučujemo im svakako da potraže pomoć i podršku od nekoga kome vjeruju ili stručnjaka za mentalno zdravlje kako bi im pružili adekvatnu pomoć - kazao je Gouttebarge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.